Berea, apreciată și de femei. Ce beneficii aduce și câtă bere este în regulă să bei

Berea este consumată în principal de bărbați, însă un sondaj recent a arătat că aproape 20% dintre femei au menționat-o drept băutură favorită. Dacă și tu o preferi, îți spunem ce beneficii aduce această băutură, dar și câtă bere este în regulă să consumi. 

Bere jpg

Una dintre cele mai vechi băuturi din lume, pomenită încă din vechile texte babiloniene, berea este ușor de produs și consumată în cantități impresionante la nivel mondial, fiind o parte importantă a culturii multor popoare și având inclusiv beneficii pentru sănătate, dacă este consumată cu moderație. Dacă bei în exces, însă, beneficiile dispar, iar riscul de boli crește. 

Valori nutriționale 

330 ml de bere au cam 150 de calorii, 2 g de proteine, 13 g de carbohidrați și mai puțin de 1 g de grăsimi. De asemenea, această băutură este o sursă de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, vitamina B3 și vitamina B9. Cu cât berea este mai închisă la culoare, cu atât are mai mulți antioxidanți. 

Beneficiile berii 

  • Unele cercetări sugerează că o bere pe zi în cazul femeilor, și cel mult două, în cazul bărbaților, scade risul de boli cardiovasculare. 
  • Aceleași cantități scad riscul de diabet la oamenii sănătoși și îi ajută pe cei care au deja boala să își controleze mai bine glicemia. 
  • Cantitățile moderate de bere cresc rezistența oaselor în cazul bărbaților și al femeilor aflate în postmenopauză. 

Consumul excesiv de bere: 

  • poate să creeze dependență; 
  • sporește riscul de ficat gras și de ciroză; 
  • este un factor de risc pentru supragreutate și obezitate; 
  • crește riscul de deces din orice cauză. 

Citește și: Ei sunt cei care nu ar trebui să bea niciodată bere. Te afli pe listă? 

Ce fel de bere e sănătoasă? 

Când alegi o bere, citește cu atenție lista de ingrediente. Principalele ingrediente ale berii sunt malțul, hameiul, drojdia și apa. Cu cât lista de pe etichetă este mai lungă, cu atât este mai mare riscul ca berea să nu fie una sănătoasă, mai ales dacă vezi pe aceasta denumiri precum „arome‟, „alginat de propilenglicol (E405)‟, „caragenan (E407)‟, „monoglutamat de sodiu (E621)‟ sau colorant caramel. 

Tipuri de bere 

În funcție de culoare, textură și aromă există peste 100 de stiluri de bere la nivel mondial. Principalele două tipuri de bere sunt ale și lager, iar un al treilea ar fi cel hibrid, fiecare împărțindu-se în mai multe subcategorii. De exemplu, berea albă și cea stout țin de tipul ale, în timp ce pilsner și bock sunt lager. Fiecare bere are un așa-numit „grad de amăreală‟, indicat pe scala International Bittering Units (IBU), de la 1 la 100, numerele mai mici indicând un grad de amăreală foarte scăzut. Cum femeile nu sunt mari iubitoare de alimente și băuturi amare, preferând mai degrabă gusturile dulce și acru, tind să fie mai atrase de beri cu IBU sub 50, precum cele de tip flanders red ale, saison, baltic porter sau fruit beer. 

Vezi și: Știai că pe vremuri berea se bea cu paiul? Lucruri mai puțin cunoscute despre această băutură 

Ce beri preferă femeile, în funcție de alte băuturi care le plac 

  • Dacă ești băutoare de cafea, s-a putea să-ți placă berile negre. 
  • Dacă îți plac cocktail-urile fructate, vei aprecia beri precum cele cu arome de fructe, vișine și cocos. 
  • Dacă îți place vinul roșu, aproape garantat îți vor plăcea beri precum „Duchesse de Bourgogne‟ sau „Rodenbach Grand Cru‟. 
  • Dacă bei vin alb, încearcă berea „Clusa Vienna Lager‟ sau „Berliner Kindl Weisse‟. 

Câtă bere e în regulă să bei? 

O analiză a mai multor studii științifice, realizată în 2021, arată că aportul moderat de bere, adică cel mult o bere pe zi pentru femei, respectiv cel mult două beri pe zi pentru bărbați, a fost asociat cu o varietate de beneficii pentru sănătate. Atenție, însă, episoadele de consum exagerat de-a lungul unei zile, cresc riscul de boli cardiovasculare și hepatice și deteriorează funcțiile cognitive. 

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg