Ce este efectul Mandela şi cum a apărut? Vezi dacă ai experimentat şi tu acest fenomen!
Uneori, se întâmplă să rămânem cu senzaţia că un anumit eveniment s-a întâmplat deja sau că un detaliu al chipului unei persoane sau al unui personaj dintr-un film este într-un anumit fel, în timp ce realitatea este alta. Este un fenomen colectiv căruia i-a fost dat şi un nume, Mandela.
Efectul Mandela descrie fenomenele în care un grup de oameni împărtăşesc o amintire falsă a unui eveniment, detaliu sau întâmplare. Fenomenul este rezultatul ciocnirii a două sau mai multe realităţi care se contopesc. Se sugerează că există realitatea şi amintirile care modifică realitatea.
Numit după fostul lider sud-african Nelson Mandela, termenul a fost folosit pentru a descrie experienţa colectivă în care mulţi au crezut că el a murit în anii `80, în timp ce era în închisoare. De fapt, însă, Mandela a fost eliberat în 1990 şi a murit la vârsta de 95 de ani, în 2013. În prezent, efectul Mandela este folosit pentru a descrie aceste amintiri, detalii şi întâmplări false. Descoperă câteva astfel de efecte Mandela uimitoare şi verifică dacă ţi s-a întâmplat şi ţie să-ţi aminteşti diferit anumite detalii!
Replica din „The Matrix‟ care n-a existat
Îţi aminteşti celebra replică din filmul „The Matrix‟, „Ce ar fi dacă ţi-aş spune…‟ rostită de Laurence Fishburne în rolul Morpheus. Replica a devenit atât de populară încât s-a transformat într-un meme. Dacă ţi-aş spune că replica nu a existat niciodată?
Mulţi au atribuit replica scenei în care Morpheus îi prezintă lumea Matrix lui Neo, interpretat de Keanu Reeves, cu o pastilă roşie sau o pastilă albastră. Replicile originale au fost, de fapt, „Vrei să ştii ce este...‟ urmate de dezvăluirea: „Matrix este peste tot. Este peste tot în jurul nostru. Chiar şi acum, chiar în această cameră. O poţi vedea când te uiţi pe fereastră sau când porneşti televizorul. Poţi simţi asta când mergi la lucru... când mergi la biserică... când plăteşti impozitele. Este lumea care a fost trasă peste ochii tăi pentru a te orbi de adevăr‟.
Mona Lisa zâmbeşte?
Mulţi cunosc una dintre cele mai faimoase picturi din lume, Gioconda sau Mona Lisa, a artistului italian Leonardo da Vinci. Această lucrare de artă este una dintre cele mai cunoscute, discutate, cântate picturi din lume.
Cu toate acestea, mulţi susţin că Mona Lisa nu a avut niciodată zâmbetul pe buze. Oamenii şi-o amintesc fără vreo anumită expresie facială.
Citeşte şi:
Faptul că atât de mulţi îşi amintesc de acest tablou celebru ca de un portret al unei femeie care nu zâmbeşte este neobişnuit este o dovadă a efectului Mandela. Totuşi, poate fi un semn bun că Mona Lisa zâmbeşte în portretul real.
Hitler avea ochii albaşti?
Adolf Hitler, dictatorul german născut în Austria şi ascensiunea sa la putere în cadrul Partidului Nazist este un subiect pe care nimeni nu avea cum să-l rateze la orele de istorie din şcoală. Se ştie despre ororile din cel de-al Doilea Război Mondial, în special despre obiectivul lui Hitler de a crea o rasă „pură‟, ariană, a oamenilor cu părul blond şi ochii albaştri.
Mulţi au subliniat ironia faptului că Hitler însuşi avea ochi căprui. Impresia că dictatorul avea ochii de culoare căprui este dată de faptul că multe dintre fotografiile şi videoclipurile cu Hitler sunt alb-negru. Totuşi, conform fişelor medicale ale lui Hitler, s-a remarcat că el avea „ochi albaştri cu o uşoară nuanţă de gri‟.
Coada personajului Pikachu are sau nu vârful negru?
Personajul Pikachu este unul dintre creaturile numite Pokemon. Apare adesea în cărţi, jocuri video. Există şi o mulţime de jucării care îl înfăţişează.
Creatorul său este Satoshi Tajiri, faimos în Japonia. Franciza Pokemon a atras mulţi fani la nivel mondial, prin urmare este uimitor că mulţi dintre aceşti admiratori susţin că Pikachu, unul dintre cei mai cunoscuţi Pokemoni, este diferit decât l-a înfăţişat creatorul său. Mai exact, unii jură că personajul are vârful cozii negru sau chiar roşu. Imaginile care îl înfăţişează astăzi pe Pikachu nu arată o dungă pe coadă, ceea ce i-a surprins pe mulţi fani care au crescut desenând persoaje Pokemon.
Sindromul Paris: cum se manifestă şi ce persoane sunt mai expuse acestei tulburări
Acest efect Mandela poate fi explicat prin faptul că unele versiuni vechi ale lui Pikachu aveau detalii cu umbre negre pe coadă. Şi în versiunile recente ale lui Pikachu, ca filmul „Detective Pikachu‟, apare cu o dungă neagră sau o umbră pe coadă.