Ce este efectul placebo

1 81504 original jpg jpeg

Este uimitor modul în care funcţionează mintea umană. În anumite circumstanţe, creierul poate convinge organismul că un medicament inexistent este cât se poate de eficient.

Termenul de placebo este folosit pentru a descrie tratamentele medicale ce par reale, însă nu sunt. Poate fi vorba de o pastilă sau de o injecţie care să nu conţină nicio substanţă activă ce poate influenţa în vreun fel sănătatea. Efectul placebo este mult mai mult decât o simplă gândire pozitivă şi urmăreşte crearea unei legături între creier şi corp, astfel încât primul să influenţeze în mod pozitiv sănătatea.

Folosit în studiile clinice

Pentru a testa eficacitatea unui nou tratament, cercetătorii îi împart pe participanţii la studiu în două categorii. O parte din ei primesc medicamente cu substanţă activă, în timp ceilalţi iau un tratament de tip placebo. Pentru ca rezultatele să nu fie influenţate, niciunul dintre participanţi la studiu nu ştie ce fel de medicament a primit. Mai apoi, cercetătorii compară efectele tratamentului real cu ale medicamentului placebo pentru a urmări atât eficienţa substanţelor active, cât şi efectele lor adverse.

Rezultate bune în insomnii şi depresie

De-a lungul timpului s-a constatat că cele mai bune rezultate ale tratamentului placebo s-au întâlnit în cazurile de depresie, tulburări ale somnului, dureri cronice sau de menopauză. În aceste situaţii, participanţii la studiu care au luat medicamente fără substanţă activă au declarat că simptomele s-au ameliorat şi că starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit, acest fenomen fiind numit „efectul placebo“.

Declanşează reacţii neurologice

Nu se ştie exact cum acţionează efectul placebo asupra organismului, însă oamenii de ştiinţă cred că include reacţii neurologice: mai exact, sunt eliberaţi mai mulţi neurotransmităţori, precum endorfinele şi dopamina, substanţe care oferă o stare de bine organismului. Astfel, senzaţia de durere, stările de depresie sau tulburările de somn sunt ameliorate. O altă explicaţie constă în faptul că efectul placebo păcăleşte creierul. Atunci când iei un medicament, te aştepţi ca acesta să aibă efecte. În realitate, creierul va determina organismul să elibereze anumite substanţe chimice care vor efecte asupra organismului.

Când creierul păcăleşte organismul

Într-un studiu, participanţilor li s-a spus că vor lua un medicament cu rol stimulator. În scurt timp, ritmul cardiac şi tensiunea sângelui participanţilor s-au mărit, iar viteza de reacţie s-a îmbunătăţit. Totuşi, medicamentul nu conţinea nicio substanţă menită să aibă aceste efecte. În schimb, unui alt grup, i s-a spus că printre efectele negative ale acelei substanţe se numără stările de greaţă şi durerile de cap, iar plângerile legate de produs nu au întârziat să apară.

Ştiai că...

... efectul placebo nu dă rezultate în cazul bolilor mai grave, cum sunt problemele cardiace sau tumorile? În acest cazuri, suferinzii au nevoie de medicamente cu substanţe active.Recente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg