Ce este efectul placebo

1 81504 original jpg jpeg

Este uimitor modul în care funcţionează mintea umană. În anumite circumstanţe, creierul poate convinge organismul că un medicament inexistent este cât se poate de eficient.

Termenul de placebo este folosit pentru a descrie tratamentele medicale ce par reale, însă nu sunt. Poate fi vorba de o pastilă sau de o injecţie care să nu conţină nicio substanţă activă ce poate influenţa în vreun fel sănătatea. Efectul placebo este mult mai mult decât o simplă gândire pozitivă şi urmăreşte crearea unei legături între creier şi corp, astfel încât primul să influenţeze în mod pozitiv sănătatea.

Folosit în studiile clinice

Pentru a testa eficacitatea unui nou tratament, cercetătorii îi împart pe participanţii la studiu în două categorii. O parte din ei primesc medicamente cu substanţă activă, în timp ceilalţi iau un tratament de tip placebo. Pentru ca rezultatele să nu fie influenţate, niciunul dintre participanţi la studiu nu ştie ce fel de medicament a primit. Mai apoi, cercetătorii compară efectele tratamentului real cu ale medicamentului placebo pentru a urmări atât eficienţa substanţelor active, cât şi efectele lor adverse.

Rezultate bune în insomnii şi depresie

De-a lungul timpului s-a constatat că cele mai bune rezultate ale tratamentului placebo s-au întâlnit în cazurile de depresie, tulburări ale somnului, dureri cronice sau de menopauză. În aceste situaţii, participanţii la studiu care au luat medicamente fără substanţă activă au declarat că simptomele s-au ameliorat şi că starea lor de sănătate s-a îmbunătăţit, acest fenomen fiind numit „efectul placebo“.

Declanşează reacţii neurologice

Nu se ştie exact cum acţionează efectul placebo asupra organismului, însă oamenii de ştiinţă cred că include reacţii neurologice: mai exact, sunt eliberaţi mai mulţi neurotransmităţori, precum endorfinele şi dopamina, substanţe care oferă o stare de bine organismului. Astfel, senzaţia de durere, stările de depresie sau tulburările de somn sunt ameliorate. O altă explicaţie constă în faptul că efectul placebo păcăleşte creierul. Atunci când iei un medicament, te aştepţi ca acesta să aibă efecte. În realitate, creierul va determina organismul să elibereze anumite substanţe chimice care vor efecte asupra organismului.

Când creierul păcăleşte organismul

Într-un studiu, participanţilor li s-a spus că vor lua un medicament cu rol stimulator. În scurt timp, ritmul cardiac şi tensiunea sângelui participanţilor s-au mărit, iar viteza de reacţie s-a îmbunătăţit. Totuşi, medicamentul nu conţinea nicio substanţă menită să aibă aceste efecte. În schimb, unui alt grup, i s-a spus că printre efectele negative ale acelei substanţe se numără stările de greaţă şi durerile de cap, iar plângerile legate de produs nu au întârziat să apară.

Ştiai că...

... efectul placebo nu dă rezultate în cazul bolilor mai grave, cum sunt problemele cardiace sau tumorile? În acest cazuri, suferinzii au nevoie de medicamente cu substanţe active.



Recente

brooke shields 1 jpg jpeg
Cum te va influenta energia Sarpelui de Lemn in 2025  Sursa foto shutterstock 2536140865 jpg
Sofia Vergara, Lewis Hamilton  sursa foto   Shutterstock jpg
image00016 jpeg
shutterstock 2319433843 jpg
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian, incendiu California  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2400721851 jpg
Denise Richards  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2304929435 jpg
Iulia Pârlea (2) jpg
Ariana Grande  sursa foto   Shutterstock jpg
Gal Gadot  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, cărți de tarot  foto   Shutterstock jpg
Angelina Jolie  Shutterstock jpg
Noua generatie Beta  Sursa foto shutterstock 2400776829 jpg
bani  foto   Shutterstock jpg
Helen Mirren  sursa   Shutterstock jpg
Horoscope 2025 jpg
Snapinsta app 464948287 18472027129028134 4255830698769354764 n 1080 jpg