Ce este energia statică și de ce ne curentăm la atingere

Dacă ți s-a întâmplat să simți o mică undă electrică, la fel ca o înțepătură, atunci când atingi pe cineva sau diferite obiecte, nu îți face griji! Această acțiune este inofesivă și se numește „curent static‟, fenomen datorat energiei statice.

image

Energia statică este un fenomen cunoscut în fizică, iar explicația sa este simplă. Tot ceea ce vedem în jurul nostru este alcătuit din atomi, cele mai mici particule ale unui element chimic. La rândul lor, atomii sunt formați din protoni, electroni și neutroni. Atunci când unii atomi se sparg, se eliberează electronii din ei și se produce un fel de „curent static‟ sau acea senzație de scurtă durată pe care noi îl simțim ca un șoc.

Când se produce energia statică?

Acest curent static se întâmplă când două suprafețe se freacă una de cealaltă. Cum ar fi momentul în care picioarele se freacă de podea. În acel moment, se eliberează electroni, iar o parte din ei ajung pe corpul nostru. Așadar, se poate produce în momentul în care atingem o altă persoană, deoarece corpul este conductor de electroni, fiind format din apă. La fel se poate întâmpla și când atingem clanța unei uși sau alt obiect din metal, deoarece acest material este un bun conductor al electricității. Energia statică apare și la coafor, când părul nu este bine umezit, înainte de a-l coafa.

•     Energia statică nu prezintă riscuri pentru sănătate, dar poate fi supărătoare pentru persoanele sensibile.

Citește și Aura energetică a corpului. În caz de boală şi de frică, aura se strânge, iar în situaţii favorabile, se extinde în jurul trupului

Nu ne curentăm când plouă

Acest fenomen se produce mai des în zonele unde clima este uscată și rar sau deloc în zonele și zilele ploioase. De ce? Pentru că sarcina electrică nu are timp să se acumuleze pe corpul nostru, ea fiind rapid eliminată de către apă și umiditate.

Anumite haine „emit scântei‟

Așa cum metalul este un conductor al electricității, la fel și fibrele, precum poliesterul și nailonul, pot fi implicate în tranzitul electricității care circulă dintr-un loc în altul. Poliesterul se găsește în multe obiecte pe care le folosim în viața de zi cu zi, inclusiv în mobilier și îmbrăcăminte. Pentru a evita acest fenomen, îți recomandăm să porți haine din fibre naturale, în detrimentul celor sintetice și să îți păstrezi pielea cât mai hidratată.

Animalele de companie facilitează fenomenul

Pentru că animalele de companie au părul uscat, ele pot facilita apariția energiei statice în casă, prin frecarea de diverse obiecte. În acest context, îți recomandăm să folosești o perie specială pentru păr, cu funcție de ionizare, la pieptănatul animalului tău de companie. În plus, animalul va fi curat și va avea o blană strălucitoare!

Când se folosește energia statică

Energia statica este cea care face obiectele mici și ușoare să se lipească unul de celălalt. Poți crea energie statică, frecând un pieptene de plastic de păr sau un obiect din mătase de sticlă. De asemenea, acest tip de energie se folosește și în cazul imprimantelor, fotocopiatoarelor, pulverizatoarelor de vopsea, filtrelor de aer, dar și la îndepărtarea prafului.

@shutterstockRecente

Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg