Ce gândesc pisicile despre oameni, de ce miaună şi de ce reacţionează toate la sunetul „pis-pis-pis“

1 shutterstock 445349035 jpg jpeg

De când pisicile au început să fie domesticite, acum aproximativ 9.500 de ani, oamenii s-au îndrăgostit de adorabilele feline, iar acum, în multe case, acestea sunt considerate membri ai familiei. Un expert în comportamentul animalelor, profesor la Universitatea din Bristol, şi o profesoară de fonetică au studiat mulţi ani pisicile şi au ajuns la nişte concluzii uimitoare despre comunicarea lor cu oamenii.

Expertul britanic John Bradshaw a studiat de-a lungul multor ani comportamentul câtorva specii de animale, în special pisici şi câini. Observaţiile sale din timpul acestui studiu au fost publicate în volumul „Cat Sense“. Potrivit lui Bradshaw, citat de National Geographic, pisicile fac foarte clar diferenţa între oameni şi feline, realizează că suntem specii diferite. Cu toate acestea, spre deosebire de câini, pare să nu le pese deloc de acest lucru.

„Atunci când sunt împreună cu oamenii, pisicile fac lucruri pe care le fac şi în preajma altor pisici: torc, îşi ţin coada ridicată, se alintă. Câinii, în schimb, îşi schimbă imediat comportamentul în preajma unei persoane. Felul în care un câine se joacă cu un om e complet diferit de felul în care se joacă cu un alt câine“, este una dintre concluziile expertului.

Pisicile realizează că suntem fiinţe mai mari decât ele, fizic, dar şi fiinţe superioare, crede expertul, demontând teoria că felinele consideră oamenii doar nişte pisici mai mari. „Ele ştiu că suntem fiinţe superioare, de aceea se freacă tot timpul de picioarele noastre. Şi în lumea lor e o ierarhie, pisici inferioare şi pisici superioare, mai puternice. O pisică nu se va freca niciodată de o «surată» inferioară. Pe de altă parte, ne consideră foarte neîndemânatici. O pisică nu se va împiedica niciodată de o persoană, pe când omenii se împiedică tot timpul de ele“, mai spune profesorul.

De ce mieunatul este destinat în principal oamenilor

Acesta afirmă că pisicile sunt mai inteligente decât le consideră majoritatea şi, totodată, manipulatoare, de aceea ele se pot comporta diferit cu membrii unei familii. Ele înţeleg că oamenii sunt diferiţi şi observă ce funcţionează la fiecare persoană, astfel încât să profite de pe urma acelei slăbiciuni.

Pe lângă limbajul corpului exemplificat mai sus, pisicile folosesc şi mieunatul pentru a atrage atenţia stăpânilor şi pentru a le trasmite ceva. „Mieunatul este destinat în principal oamenilor, aceste animale folosesc semnale vizuale sau olfactive pentru a atrage atenţia sau a transmite ceva altor pisici“, a declarat pentru National Geographic Susanne Schötz, profesor de fonetică şi cercătător la Universitatea din Lund (Suedia).

„De la domesticirea lor, acum aproximativ 10.000 de ani, pisicile au învăţat să comunice cu oamenii folosind semnale vizuale şi vocale. Unele rase, cum ar fi pisicile siameze şi birmaneze, par a fi mai «vorbăreţe» decât alte rase, indicând că rasa poate fi, de asemenea, un factor. Pisicile sălbatice nu mai mianună după ce devin adulte, dar multe pisici domestice continuă să miaune ca o modalitate de a comunica sau de a câştiga atenţia oamenilor“, a mai spus aceasta.

De ce reacţionează toate la sunetul „pis-pis-pis“

Totodată, cercetătorea e explicat de ce pisicile reacţionează atât de bine atunci când sunt chemate cu celebra onomatopee „pis-pis-pis“. Se pare că aceasta este o prescurtare din engleză, de la „here pussy, pussy, pussy“ (Vino aici, pisicuţă – n.r.), care funcţionează foarte bine şi în vremea de azi. „Litera S din «pis pis pis» funcţionează la o frecvenţă mult mai mare decât majoritatea sunetelor, una la care pisicile sunt deosebit de sensibile. Spre deosebire de urechea umană, care este sensibilă la vibraţii ale aerului cu frecvenţe între 20 Hz şi 20 kHz, pisicile pot reacţiona până la frecvenţe de 85kHZ. În plus, este un sunet brusc, care nu este întâlnit într-un mediu tipic; prin urmare atrage atenţia acestor animale“, a încheiat cercetătoarea.

FOTO ShutterstockRecente

muzica din adolescenta aduce beneficii jpg
Zac Efron jpg
Beyonce  foto  Instagram jpg
caine jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele jpg
Coperta Click! pentru femei Nr 8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Gordon Ramsay jpeg
Tori Spelling foto  Shutterstock jpg
Cindy Crawford jpg
Gwyneth Paltrow, Chris Martin jpg
OCC Elixirul Dragostei UNITER jpg
LENNY KRAVITZ  UNTOLD 2024 (1) jpeg
eclipsa foto  Shutterstock jpg
Nationala Feminina de Fotbal jpg
Angelina Jolie și Shiloh jpeg
Elizabeth Hurley foto  Instagram jpg
moarte jpg