Ce semnificație are codul de pe ouăle din comerț și cum te poate ajuta

Poate si observat că pe cutia cu ouă (sau direct pe produse) sunt inscripționate mai multe cifre. Dacă data de expirare este ușor de descifrat, ce reprezintă celelalte numere? 

image

Pe ouăle pe care le achiziționezi din comerț se pot afla informații despre prospețimea lor, mărimea, țara de origine și metoda de creștere a găinilor. Aceste date pot fi inscripționate pe partea laterală a cutiei sau direct pe ou. 

Citește și: Ce se întâmplă dacă mănânci ouă în fiecare zi 

Semnificația cifrelor de pe ouăle din comerț

După ce au fost ambalate, pe cutia ouălor se inscripționează data ambalării, care variază de la 001 la 366. Fiecare cod corespunde unei zile din an, așadar 001 este 1 ianuarie, iar 365 sau 366 reprezintă 31 decembrie. Acest cod te ajută să identifici cele mai proaspete produse, adică dacă vei cumpăra ouă până la mijlocul lunii ianuarie, asigură-te că acestea au pe cutie numere mai mici de 015, deoarece vor fi semnificativ mai proaspete decât cele cu coduri mai mari. 

Apoi, după acest cod, pe cutie (sau pe ou) poate fi inscripționată țara de origine. Spre exemplu, ouăle notate cu codul „RO‟ provin din România. După caz, pe cutie sau pe ou poate fi inscripționat și codul județului de unde provin produsele, respectiv „AR‟ (Argeș), „PH‟ (Prahova) sau „IF‟ (Ilfov). După caz, după notarea județului de origine poate fi notat codul de identificare al oului, format din 3 cifre. 

Pe cutie sau pe ou, vei găsi și alte cifre care pot simboliza tipul de creștere al găinilor. Ouăle notate cu „0‟ arată că provin de la găini crescute în sistem organic, care au avut acces la spații deschise, în timp ce ouăle notate cu „1‟ provin de la găini care au fost crescute în adăposturi închise, fără acces la spații deschise.

Vezi și: Testul paharului cu apă te ajută să îți dai seama dacă ouăle din frigider sunt proaspete sau nu

Mărimea ouălor din cutie este indicată printr-o literă mare, notată pe cutie, în dreptul celorlalte informații. Există trei dimensiuni principale pentru ouă, respectiv ouă mici (S), ouă medii (M) și ouă mari (L). În unele cazuri, mărimea ouălor poate fi tipărită direct pe coajă. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Ryan Gosling  Sursa foto shutterstock 1194165124 jpg
Ce trebuie sa stii despre univers  Sursa foto shutterstock 1723447648 jpg
Parada pălăriilor trăsnite din Marea Britanie jpg
vacanță de Paște  foto   Shutterstock jpg
Ramona Păun  jpg
Ce greseli faci in cuplu in functie de zodie  Sursa foto shutterstock 1490808767 jpg
Rita Ora jpg
Oppenheimer, Tom Conti  jpg
Pavel Bartoș jpg
Anne Hathaway jpg
Printul William si Kate Middleton jpg
Katy Perry jpg
Celine Dion  foto   Instagram jpg
Kelly Osbourne  foto   Shutterstock jpg
Lily Allen jpg
festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg