Testul paharului cu apă te ajută să îți dai seama dacă ouăle din frigider încă sunt proaspete
Știi că ouăle pe care le-ai cumpărat încă sunt proaspete dacă se încadrează în termenul de valabilitate scris pe cutie, dar ce faci dacă ai aruncat ambalajul și nu mai știi de cât timp se află în frigider? Testul paharului cu apă te poate ajuta. Iată cum funcționează acest truc!
Ouăle proaspete pot rezista în frigider între trei și cinci săptămâni dacă sunt păstrate la o temperatură de cel mult patru grade. Totuși, este bine să verifici, de fiecare dată când vrei să le consumi, mirosul și culoarea, deoarece, potrivit „Healthline”, consumul de ouă stricate poate provoca probleme de sănătate, așa cum este intoxicația alimentară, care durează câteva zile sau mai mult decât atât.
Citește și: Cum trebuie păstrate ouăle: cu vârful în sus sau în jos?
Dacă tot nu ești sigur de prospețimea ouălor, există un mic truc care te poate ajuta, iar asta fără să fi nevoit să le spargi. Ai nevoie doar de un pahar cu apă. Iată cum funcționează!
Cu testul paharului cu apă verifici prospețimea oului
Pur și simplu, pui oul într-un pahar cu apă, iar dacă acesta se scufundă și cade pe o parte, înseamnă că oul este proaspăt. Dacă oul plutește înseamnă că este stricat și trebuie să îl arunci imediat. Cum funcționează acest truc? Are legătură cu umezeala care se evaporă prin coajă odată cu trecerea timpului. Pe măsură ce umezeala scade și aerul în interiorul coajei crește, așadar dacă oul plutește înseamnă că este vechi.
Citește și: Cum se mănâncă ouăle în lume? De la Shakshuka și Loco moco până la alte preparate ne(cunoscute)
O altă modalitate care te poate ajuta să descoperi dacă oul este proaspăt sau stricat, fără să îl spargi, este să agiți oul lângă ureche. Dacă auzi un sunet similar cu cel pe care îl face apa când agiți o sticlă, înseamnă că oul este stricat și trebuie să îl arunci la gunoi.
- Există și un truc care ajută ouăle să păstreze umiditatea și să reziste mai mult timp. Tot ce trebuie să faci, este să înfășori fiecare ou în folie de plastic, apoi să îl depozitezi în frigider, la temperatură scăzută.
Sursă foto: Shutterstock