Ciabata, pâinea apărută din răzbunare

Preparată doar din făină albă, apă, sare şi drojdie, ciabata este o specialitate de pâine italiană. A fost preparată pentru prima dată în 1982, însă a devenit cunoscută în întreaga lume prin intermediul brutăriilor şi patiseriilor italiene.
Pâinea papuc
În traducere, ciabata înseamnă papuc, forma acesteia plată şi lată fiind foarte asemănătoare cu obiectul de încălţăminte. În 1982, Francesco Favaron, un brutar din Verona a preparat pentru prima dată ciabata şi i-a pus acest nume doarece i-a amintit de o pereche de pantofi pe care-i avea soţia sa, Andreina. El şi-a dorit să facă un sortiment de pâine care să surclaseze popularitatea bachetelor franţuzeşti. Astăzi feliile de pâine sunt folosite mai ales la prepararea sandvişurilor, mai exact celebrele panini italiene. Pentru a perfecţiona reţeta de ciabata şi a rivaliza cu baghetele, Favaron a încercat mai multe feluri de aluat timp de câteva săptămâni, până a obţinut pâinea rumenă şi pufoasă pe care o ştim astăzi.
Află cum se prepară ciabata în funcţie de zonă pe clickpoftabuna.ro.
Sursa foto: cookdiary.net.