De ce sunt culorile semaforului roșu, galben și verde și cum au fost alese

Cândva, cineva a hotărât ca semaforul să aibă trei culori principale - roșu, galben și verde. Dar de ce a optat tocmai pentru aceste culori? Există o explicație întemeiată pe care te invităm să o descoperi în rândurile următoare! 

image

Ca să aflăm de ce au fost alese aceste culori, mai întâi, îți vom spune când au fost inventate semafoarele. Povestea începe în anul 1910, când au fost instalate primele semne de circulație. În acele timpuri, ofițerii de poliție foloseau fluiere și lumini pentru a gestiona traficul și pentru a anunța șoferii când să pornească mașina sau să o oprească.

Citește și: Dieta semafor: alimente verzi, galbene și roșii pentru a slăbi în cel mai sănătos mod 

Zece ani mai târziu, un ofițer de poliție din Detroit, (Michigan) pe nume William Potts, a creat primul semafor. Pe atunci, nu existau reguli cu privire la tipul de lumini sau modelele folosite. În anul 1935, s-a decis ca semafoarele să aibă trei culori principale - roșu, galben și verde. Dar cum s-a ajuns la această decizie? 

Cum au fost alese culorile semaforului 

Trenurile foloseau semnale luminoase înainte să existe semafoare în trafic. Astfel, conductorii trenurilor știau că la roșu opreau, albul indica faptul că puteau circula, iar culoarea verde anunța că erau nevoiți să circule cu prudență. 

Citește și: Curiozități despre planete. Venus e considerată sora geamănă a Pământului, pe Pluto sunt munți de gheață de 3.300 de metri 

Între timp, specialiștii au constatat că alegerea luminii albe a fost o greșeală, deoarece conductorii o pot confunda cu un anumit obiect sau cu o altă sursă de lumină. Prin urmare, lumina albă a fost înlocuită cu lumina verde, deoarece verdele este ușor de distins și se poate vedea ușor de la depărtare.

Lumina galbenă, care acum îndeamnă șoferii să reducă viteza și să fie pregătiți să oprească, a fost aleasă tot din același motiv, iar pentru că roșul este culoarea cu cea mai mare lungime de undă, înseamnă că poți să o observi de la mare distanță, motiv pentru care reprezintă oprirea. De asemenea, în acele timpuri, roșul era asociat cu un potențial pericol, așa că șoferii știau că trebuie să oprească când semaforul indică această culoare. 

Sursă foto: Shutterstock  Recente

magneziu jpg
Lady Gaga foto  Shutterstock jpg
Zodii cu ghinion Sursa foto shutterstock 2218817583 jpg
Kim Cattrall foto  Shutterstock jpg
Elsa Pataky, Chris jpeg
familie, trasaturi jpg
Anisia Gafton (1) jpg
David Schwimmer și Matt LeBlanc sursa  Shutterstock jpg
1 50 cent jpg jpeg
modele foto  Shutterstock jpg
cafea jpg
protest jpg
Cindy Crawford foto  Shutterstock jpg
Sharon Stone foto  Shutterstock jpg
Michelle Obama cu familia foto  Shutterstock jpg
Jennifer Garner foto  Shuttestock jpg
George Clooney, Denzel Washington foto  Shutterstock jpg
Joe Jonas și Sophie Turner foto  Shutterstock jpg
David și Victoria Beckham jpeg
paste jpg