Gogoşi şi minciunele

1 57706 original jpg jpeg

Delicioase şi pufoase, gogoşile au fost dintotdeauna un desert îndrăgit. Umplute cu gem sau acoperite de o glazură apetisantă, se află pe mesele oamenilor de pretutindeni de foarte multă vreme, aşa cum ne dovedeşte istoria.

 • Gogoşile nu-s o invenţie modernă. Romanii se serveau după placul inimii cu bucăţele sferice şi dulci de aluat,la prepararea cărora se foloseau ouă, lapte, seminţe de pin, verdeaţă, nuci tocate, miere şi vin. Pentru a obţine produsul final, numit Aliter Dulcia („Un alt fel de desert“) aluatul nu se prăjea, ci se fierbea. Ingredientele sunt enumerate în colecţia de reţete antice De Re Coquinaria.
 • -Potrivit documentelor de la mijlocul secolului al XIX-lea, olandezii se delectau cu „olykoeks“ sau „prăjituri în ulei“. Bilele din aluat erau rumenite rapid în untură de porc. Pentru că centrul lor nu se prăjea la fel de repede ca exteriorul, erau umplute cu fructe, nuci sau cu alte ingrediente care nu necesitau preparare termică.
 • Imigranţii olandezi stabiliţi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au continuat să prepare „olykoeks“. În SUA, gogoşile au fost influenţate de alte culturi şi, treptat, s-au transformat în deserturile pe care le cunoaştem astăzi din filmele poliţiste – fiindcă sunt favoritele oamenilor legii de peste Ocean.
 • Pe lângă soluţia umpluturilor de tot felul, care nu necesitau coacere, mai exista o soluţie pentru a împiedica bucata de aluat din centru să rămână crudă, moale şi lipicioasă. Se spune că Hanson Gregory,un căpitan de vas, ar fi avut ideea de forma o gaură în bila de aluat, inventând astfel gogoaşa în formă de inel, care se prăjea uniform.
 • În 1920, imigrantul Adolph Levitt a creat prima maşinărie de produs gogoşi. Procesul prin care desertul era preparat pe bandă rulantă a fost prezentat cu mare fast la Chicago, în 1934,în cadrul Expoziţiei Mondiale.
 • În Grecia, există o gustare asemănătoare gogoşilor, numită „loukoumas“; aceasta are formă sferică şi este înmuiată în sirop de miere. Este servită cu scorţişoară şi nuci măcinate sau seminţe de susan.
 • Cu siguranţă că, în copilărie, te-ai delectat cu minciunele, făcute din aluat nedospit şi prăjite în grăsime. În diferitele regiuni ale ţării, minciunelele sunt botezate diferit – surcele, scovergă, uscăţea, uscăţică, pancovă, crofnă-, dar esenţa preparării lor e aceeaşi. Unele sunt umplute cu dulceaţă, altele cu brânză şi verdeaţă sau cu urdă. Sunt uşor de gătit şi-s extrem de gustoase!


Recente

Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg