Gogoşi şi minciunele
Delicioase şi pufoase, gogoşile au fost dintotdeauna un desert îndrăgit. Umplute cu gem sau acoperite de o glazură apetisantă, se află pe mesele oamenilor de pretutindeni de foarte multă vreme, aşa cum ne dovedeşte istoria.
- Gogoşile nu-s o invenţie modernă. Romanii se serveau după placul inimii cu bucăţele sferice şi dulci de aluat,la prepararea cărora se foloseau ouă, lapte, seminţe de pin, verdeaţă, nuci tocate, miere şi vin. Pentru a obţine produsul final, numit Aliter Dulcia („Un alt fel de desert“) aluatul nu se prăjea, ci se fierbea. Ingredientele sunt enumerate în colecţia de reţete antice De Re Coquinaria.
- -Potrivit documentelor de la mijlocul secolului al XIX-lea, olandezii se delectau cu „olykoeks“ sau „prăjituri în ulei“. Bilele din aluat erau rumenite rapid în untură de porc. Pentru că centrul lor nu se prăjea la fel de repede ca exteriorul, erau umplute cu fructe, nuci sau cu alte ingrediente care nu necesitau preparare termică.
- Imigranţii olandezi stabiliţi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au continuat să prepare „olykoeks“. În SUA, gogoşile au fost influenţate de alte culturi şi, treptat, s-au transformat în deserturile pe care le cunoaştem astăzi din filmele poliţiste – fiindcă sunt favoritele oamenilor legii de peste Ocean.
- Pe lângă soluţia umpluturilor de tot felul, care nu necesitau coacere, mai exista o soluţie pentru a împiedica bucata de aluat din centru să rămână crudă, moale şi lipicioasă. Se spune că Hanson Gregory,un căpitan de vas, ar fi avut ideea de forma o gaură în bila de aluat, inventând astfel gogoaşa în formă de inel, care se prăjea uniform.
- În 1920, imigrantul Adolph Levitt a creat prima maşinărie de produs gogoşi. Procesul prin care desertul era preparat pe bandă rulantă a fost prezentat cu mare fast la Chicago, în 1934,în cadrul Expoziţiei Mondiale.
- În Grecia, există o gustare asemănătoare gogoşilor, numită „loukoumas“; aceasta are formă sferică şi este înmuiată în sirop de miere. Este servită cu scorţişoară şi nuci măcinate sau seminţe de susan.
- Cu siguranţă că, în copilărie, te-ai delectat cu minciunele, făcute din aluat nedospit şi prăjite în grăsime. În diferitele regiuni ale ţării, minciunelele sunt botezate diferit – surcele, scovergă, uscăţea, uscăţică, pancovă, crofnă-, dar esenţa preparării lor e aceeaşi. Unele sunt umplute cu dulceaţă, altele cu brânză şi verdeaţă sau cu urdă. Sunt uşor de gătit şi-s extrem de gustoase!