Istoria inedită a culorii roz

1 75396 original jpg jpeg

Gingăşie, romantism şi un strop de feminitate – acestea ar fi atributele culorii roz, de care sunt îndrăgostite milioane de femei din toată lumea. Însă puţine sunt cele care ştiu povestea din spatele acestei nuanţe diafane.

Cum a apărut?

Folosit drept nume pentru prima oară la sfârşitul secolului al XVII-lea, rozul şi-a luat denumirea după nuanţa caracteristică rozelor. În perioada Rococo, pastelurile roz au devenit extrem de populare în toată Europa. Culoarea era cunoscută şi sub numele de „roz de Pompadour“, pentru că favorita regelui Ludovic al XV-lea al Franţei o purta des în ţinutele sale.

O culoare purtată şi de bărbaţi

Când spui roz, te gândeşti imediat la feminitate şi afectivitate. Dar puţini sunt cei care ştiu că această culoare blândă era purtată şi de către bărbaţi, în Evul Mediu şi în perioada Renaşterii. Rozul fiind un derivat al roşului, era considerat o culoare puternică, şi colora tunicile cavalerilor.

Mari personalităţi ale lumii purtau roz

În anii ’60, rozul a devenit un simbol al luptei contra ordinii sociale. Revoltaţii, hipioţii, cântăreţii la modă purtau roz, o nuanţă considerată ca fiind nonconformistă. Mick Jagger, solistul trupei engleze The Rolling Stones, avea ţinute în această culoare, la fel şi celebrul Elvis Presley. Elvis şi-a achiziţionat primul său autoturism Cadillac în 1955. Maşina respectivă, un simbol al bunăstării Americii din acei ani, era vopsită în roz. Mai mult, această nuanţă a fost purtată de cele mai elegante femei ale lumii, de la Marilyn Monroe până la Brigitte Bardot. Mai târziu, rozul a evoluat de la pastel la magenta, ultima nuanţă fiind preferată pentru că era mai puternică, mai strălucitoare.

Rozul modern

În anul 2000, rozul a fost numit „culoarea milenariştilor“, fiind des întâlnit în filme şi videoclipuri muzicale de succes. După alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, mii de femei au protestat pentru apărarea drepturilor lor. Multe din ele au purtat căciuliţe roz tricotate, cu urechi ascuţite ca de pisică – o ripostă plină de umor la declaraţiile misogine ale lui Trump, făcute în timpul campaniei electorale.

Simboluri multiple

În diferite culturi, culoarea gingăşiei are semnificaţii diferite. Spre exemplu, în Japonia, rozul este asociat cu venirea primăverii şi înflorirea cireşilor, spre deosebire de America şi Europa, care atribuie revenirii naturii la viaţă culoarea verde. În China, cuvântul roz este însoţit întotdeauna de un substantiv iar expresia se traduce „pudră roşie“. În gastronomie, dulciurile şi prăjiturile sunt roz, pentru a stimula apetitul. În ceea ce priveşte religiile, în catolicism, rozul înseamnă bucurie şi stare de bine, în timp ce pentru hinduşi, culoarea este atribuită numai liderilor spirituali.



Recente

Untitled design (10) jpg
shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg