Mituri despre consumul de cereale

Primul lucru pe care-l faci când urmezi o dietă este renunţarea la pâine. Se crede că pâinea provoacă creşterea în greutate, iar glutenul care se găseşte în toate produsele de panificaţie afectează starea de sănătate. Dar se pare că acestea sunt nişte mituri, despre care ar trebui să ne schimbăm percepţia.
Iată care sunt miturile despre cerealele integrale:
Cerealele te îngraşă
Există o diferentă între cereale integrale şi cele rafinate. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tufts, SUA, cerealele integrale reduc cantitatea de grăsime depusă. Consumate împreună cu alte alimente scăzute din punct de vedere caloric, cerealele integrale pot face parte din alimentaţia pe care o ai când vrei să slăbeşti.
Toate cerealele sunt la fel
Fiecare cereală are propriile beneficii şi gusturi. Quinoa este sursă bogată de proteine în timp ce are proprietăţi antiinflamatoare, despre care se crede că accelerează procesul de pierdere în greutate şi îmbunătăţeşte funcţia celulară a creierului.
În plus, conform medicinei tradiţionale chineze, meiul este singura cereală alcalină. Iar gustul dulceag îmbunătăţeşte funcţia splinei şi a pancreasului, reducând pofta pentru dulce. Cu cât vei descoperi mai multe despre lumea cerealelor, cu atât vei afla mai multe.
Să mănânci cereale este ca şi cum ai mânca zahăr
Ştim că zahărul este nociv pentru sănătate - el poate creşte nivelul glicemiei instant după ce ai mâncat un cub de zahăr sau orice alt produs care conţine zahăr. Dar unele cereale conţin o cantitate mare de fibre şi alte substanţe nutritive care nu afectează în niciun fel nivelul de zahăr din sânge. Aşadar, mitul acesta nu este adevărat. Pentru a evita creşterea glucozei, este important să nu mănânci nimic în exces.
Cerealele provoacă dependenţă
Mulţi oameni pot dezvolta alergii şi reacţii negative la multe produse, dar cerealele nu provoacă în niciun caz dependenţă.
Cerealele rafinate sunt la fel ca cerealele integrale
Cerealele integrale sunt sursă importantă de proteine, fibre, vitamina B, fier, calciu şi alte minerale, care scad daunele produse asupra nivelului de zahăr din sânge.
Cerealele consumate în exces cauzează creşterea tensiunii arteriale
Hipertensiunea este o boală ”silenţioasă”, pentru că nu provoacă simptome care ar putea să ne indice că ceva este în neregulă cu starea de sănătate a inimii. Dacă anumite produse prelucrate pe bază de cereale pot conţine mai mult zahăr sau mai multă sare, consumul lor ar trebui evitat.