N-are nevoie de carnet de şofer şi nici de paşaport. Ce alte privilegii mai are Regina Marii Britanii

1 regina elisabeta a ii a jpg jpeg

Multă lume e de părere că monarhia nu are un rol activ în societatea zilelor noastre, lucru care nu e în totalitate eronat. Însă membrii familiei regale britanice îşi lasă amprenta asupra Commonwealth-ului şi a lumii întregi, de altfel, destul de vizibil. Şi, în tot acest timp, se bucură de privilegii considerate ciudate de mulţi dintre noi. Mai ales Regina, care poate controla ce mănâncă englezii şi se poate deplasa cu maşina sau avionul fără să deţină carnet de conducere sau paşaport.

Monarhia britanică nu este doar de formă. Membrii familiei regale nu se implică doar în ceremonii făcute de ochii lumii şi nu taie doar panglici la festivităţi de tot felul, ci au puteri reale şi drepturi care pot părea de-a dreptul bizare. De pildă, Regina Elisabeta a II-a poate dizolva guvernul australian.

Australia a devenit ţară în 1901, când englezii le-au permis celor şase colonii existente să înceapă să guverneze singure. În ciuda faptului că Australia a devenit stat, Regina Victoria era cea care îl conducea, după cum Regina Elisabeta a II-a face acest lucru acum. Şi puterea pe care o are suverana britanică nu este deloc formală. Majestatea Sa poate să ia anumite măsuri care să aibă mari repercusiuni în rândul australienilor.

Regina îl poate da jos pe prim-ministrul australian, dacă consideră necesar acest lucru. De fapt, chiar asta a făcut în 1975, când a picat guvernul pentru simplul motiv că legistratura nu l-a susţinut. Astfel, tuturor parlamentarilor australieni li s-a cerut atunci să-şi elibereze birourile, lucru care i-a confirmat şefului statului, adică Reginei, puterea sa supremă.

Dar Elisabeta a II-a mai poate lua şi alte decizii care să influenţeze viaţa celor din Commonwealth.

De exemplu, nimeni în afară de familie regală britanică nu poate mânca lebede în Marea Britanie. Păsările au devenit proprietatea monarhiei britanice în 1482, când Regele Edward al IV-lea a dat Actul Lebedelor, care desemnează un Stăpân al lebedelor care să numere lebedele de pe Tamisa şi să le ţină sub strictă supraveghere.

Ce prevede acel act? Ca nimeni din Marea Britanie, în afară de familia regală, să nu poată captura şi consuma astfel de păsări. Vănătoarea de lebede este considerată trădare şi numai Majestatea Sa poate decide să mai mănânce câte o lebădă din când în când. Totuşi friptura de lebădă nu se mai găseşte în meniul de la Palatul Buckingham de ani de zile, familia regală fiind preocupată de protecţia lor.

Altă putere ciudată pe care o are Regina este legată de permisul ei de conducere. În vreme ce nimeni din Marea Britanie şi din întreaga lume, de altfel, n-are voie să se urce la volan fără să deţină un carnet de şofer, suverana britanică se bucură de acest privilegiu. Ea n-are nevoie de aşa ceva, după cum nu deţine nici paşaport. Toată lumea o cunoaşte, nu e vreun cetăţean obişnuit, aşadar verificarea actelor la aeroport şi trecerea vamei au loc într-un alt mod decât cel obişnuit atunci când vine vorba despre Regina Marii Britanii.

În ceea ce priveşte şofatul, Majestatea Sa face doar drumuri scurte pe proprietatea sa, nu este văzută niciodată pe străzile din Londra sau de oriunde altundeva. Regina preferă să urce la volanul unui Range Rover, pe care-l are de ceva vreme, sau al unui Jaguar şi a învăţat să conducă în momentul în care a lucrat ca mecanic în Armata britanică, în Cel de-al Doilea Război Mondial.

A fost emis un paşaport pe numele Majestăţii Sale, cu toate că nu este nevoie de aşa ceva. Elisabeta a II-a a vizitat mai multe ţări decât orice monarh din istorie, însă nu are nicio ştampilă pe paşaportul ei, care este doar de formă oricum.

Foto - Shutterstock



Recente

marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg