O istorie cu gust: hotdogul

1 74669 original jpg jpeg

Poate fi consumat oriunde: pe o bancă, la plajă ori în drum spre serviciu. Deşi este un simbol naţional în SUA, istoria hotdogului începe cu mult înainte ca America să fie descoperită.

Crenvurştii sunt printre cele mai vechi alimente prelucrate,produse asemănătoare fiind menţionate în textele antice. Pe la 1600,germanii s-au specializat în prepararea unor cârnaţi din carne de porc în maţe de oaie. Ei erau prăjiţi sau fierţi şi serviţi alături de bere. I-au botezat „dachshund“,cârnaţii tradiţionali fiind numiţi mai târziu „frankfurter“.

Două oraşe concurează pentru locul naşterii hotdogului modern. Locuitorii Frankfurtului susţin că ei au inventat produsul culinar cu mai bine de 500 de ani în urmă,mai exact în 1484:cu câţiva ani înainte ca Cristofor Columb să ridice ancora să cucerească America. Dar vienezii sunt de părere că ei sunt creatorii cârnaţilor,pe care i-au numit „wiener“.

Indiferent de originea acestui preparat, cert este că un imigrant german este cel care a vândut primul celebrul cârnăcios pe pământ american. În 1869,Charles Feltman, refugiat în Statele Unite,şi-a început mica afacere în Coney Island, Brooklyn,New York. El avea o tarabă la care vindea crenvurşti calzi. Preparatul culinar,numit „red hot“ („roşu fierbinte“), era ieftin şi ţinea de foame.

Persoana responsabilă de popularizarea hotdogului este însă Antoine Feuchtwanger. Pe la 1880,acesta a început să comercializeze cârnăciorii într-o chiflă tăiată. Se spune că ideea i-a venit după ce iniţial a vândut preparatul împreună cu o pereche de mănuşi,pentru ca clienţii să nu se ardă. Pentru că nu îşi mai primea mănuşile înapoi,şi-a dat seama că iese în câştig dacă pune cârnaţii în chifle tăiate-n două.

Sunt mulţi care spun că denumirea acestui preparat provine dintr-o anecdotă. Ted Dorgan,un bine cunoscut caricaturist care a trăit în SUA,în secolul al XX-lea,a desenat un vânzător de red hot pe un teren de baseball. Pe unul dintre cârnăciori a vrut să scrie „dachshund“ – cuvânt care desemnează şi cârnăciorul,dar şi rasa de câini scunzi şi lungi (şoricar). Şi pentru că nu ştia cum se scrie cuvântul,a notat pur şi simplu „hot dog“ – în traducere literală,„câine fierbinte“.Recente

donna mills si fiica 5 jpg
horoscop bilunar shutterstock 1696467349 jpg
Supermarket jpg
reese witherspoon jpg
Click! pentru femei Nr  16 jpeg
victoria principal dallas jpg
Printul William jpeg
Vedete jpg
lisa marie presley 2 shutterstock 276232913 jpg
Regina Elisabeta jpeg
Theo Rose poza mica (8) jpg
Elon Musk jpg
calendar zile libere jpeg
vitamina D jpg
David Faustino and Christina Applegate   shutterstock 300629561 jpg
jennifer lopez si ben affleck  jpeg
Will Smith  jpg
Chris Pratt    shutterstock 2172219737 jpg
Jennifer Garner jpeg
Regina Elisabeta jpeg