Povestea iepuraşului de Paşte

1 74210 original jpg jpeg

Pentru cei mici, Paştele înseamnă, în primul rând, sosirea iepuraşului - personaj fantastic, asociat cu ouăle de ciocolată, cu multitudinea de cadouri şi de bunătăţi. Care este însă povestea lui şi de unde a apărut?

Un simbol păgân

Simbol al Paştelui,în special la credincioşii romano-catolici,şi asociat cu apariţia lui Iisus după Înviere,iepuraşul este de fapt un simbol păgân. De-a lungul timpului,s-au vehiculat mai multe poveşti cu privire la originea lui,însă poate cea mai cunoscută este legenda ce o are în centru pe Ēastre (cunoscută şi sub numele de Ēostre sau Ostara),zeiţă a fertilităţii,a răsăritului şi a primăverii. Popoarele germanice sărbătoreau întoarcerea naturii la viaţă,după o iarnă lungă,şi începutul unui nou an agricol. Zeiţa Ēastre era reprezentată de un iepure,iar în cinstea ei se organizau festivaluri care celebrau natalitatea şi prosperitatea.

 Stropitul,un ritual vechi

În Transilvania există o serie de obiceiuri de Paşte care amintesc de ritualurile păgâne. Specifice iniţial credincioşilor romano-catolici şi greco-catolici,au fost adoptate şi cei de rit ortodox. Cel mai popular este „stropitul“ sau „udatul“,practicat şi de vechile popoarele germanice,în amintirea zeiţei primăverii. În a doua zi de Paşte,bărbaţii şi băieţii de toate vârstele stropesc cu apă de izvor fetele şi femeile,ca să rămână frumoase pe tot parcursul anului şi să facă copii sănătoşi. Unii reprezentanţi ai sexului tare spun şi poezii! La noi,tradiţia cere ca şi fata să mulţumească băieţilor care au stropit-o,poftindu-i la prăjituri,ouă încondeiate şi la un păhărel cu tărie. La oraş,apa de izvor e înlocuită cu parfum sau cu deodorant.

Legendele urechiatului

·         Se spune că zeiţa Ēastre a găsit o pasăre rănita pe un câmp,în timpul unei ierni geroase,şi,pentru a o salva de la moarte,a transformat-o într-o iepuroaică. Aceasta şi-a păstrat însă obiceiul de a depune ouă.  În semn de mulţumire pentru binefăcătoarea sa,iepuroaica decora ouăle şi le oferea în dar zeiţei. De aici,s-a născut şi povestea conform căreia iepuraşul soseşte întotdeauna încărcat cu ouă colorate şi cu daruri pentru copii.

·         Şi pentru budişti iepureleeste o creatură mitică. Legenda spune că micuţul animal s-a întristat,nevând ce ofrandă să îi aducă zeului Indra,astfel încât s-a gătit pe sine în focul sacru- iar,ca răsplată,a fost aşezat pe Lună.

·         Urechiatul este personaj de legendă şi pe continentul american:unele triburi de amerindieni credeau că el este cel care a adus focul oamenilor,iar în cultura mayaşă era văzut ca inventator al scrisului.

·         Cu timpul,povestea iepuraşului darnic s-a răspândit în toată lumea. Astăzi,copiii sunt încurajaţi să-i facă cuib într-un loc liniştit din casă,unde acesta să poată lăsa ouă vopsite,ciocolată sau jucării.

Iepuraşul în religie

Deşi există mai multe povestiri în care iepureleapare ca animal de companie şi prieten al Mântuitorului,biserica nu recunoaşte acest personaj. O veche legendă germană prezintă un iepuraş care îl aşteaptă pe Iisus timp de 3 zile,în intervalul dintre Răstignire şi Înviere,în Grădina Ghetsimani. Apostolii ar fi găsit apoi o mulţime de flori colorate,având în centru figura vieţuitoarei cu urechi lungi. Primii misionari creştini s-ar fi folosit de simbolistica ouălor pentru a răspândi credinţa în rândul celor care erau nefamiliarizaţi cu relatările biblice. Unii preoţi sunt de părere că integrarea obiceiurilor păgâne în simbolistica creştină poate transforma sărbătoarea Învierii într-un fenomen comercial,ceea ce intră în contradicţie cu învăţăturile Evangheliei. 

Ştiai că...

... în tradiţia chineză,iepurele este văzut ca o creatură ce trăieşte pe Lună? Acolo,acesta se ocupă cu măcinarea orezului,care este considerat esenţa vieţii.

... germanii sunt primii care au inventat,în 1800,dulciurile în formă de iepuraş? Erau făcute din aluat şi zahăr,iar în aceeaşi perioadă au apărut şi în Franţa primele ouă de ciocolată.

... prima menţionare a iepuraşului ca simbol pascal apare în Germania? În unele regiuni din această ţară,se credea că urecheatul aduce ouăle roşii în Joia Mare,iar pe cele colorate altfel,în noaptea dinaintea Paştelui.



Recente

Kim Kardashian, pregătiri de Paște  foto   Instagram jpg
Liv Tyler și sora ei  foto   Instagram jpg
vedete  foto   Instagram jpg
Brad Pitt  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Jennifer Lopez, Ben Affleck  foto   Shutterstock, Instagram jpg
job549 hein gold 018 jpg
1 mama fiica shutterstock 15175309 jpg jpeg
Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Katy Perry, turism spațial  foto   Instagram jpg
Olivia Munn și John Mulaney  foto   Shutterstock jpg
cristiana bota 5 jpg
shutterstock 2291563245 jpg
WhatsApp Image 2025 04 04 at 14 20 54 (1) jpeg
 MG 1055 mod jpg
Iain Armitage  foto   Shutterstock jpg
Toni Braxton  Shutterstock jpg
shutterstock 1054672853 jpg
Morgan Freeman  foto   Shutterstock jpg
Sarah Jessica Parker  foto   Shutterstock jpg
Jessica Simpson  foto   Shutterstock jpg