Luna le aparține chinezilor? Ce spune NASA

Un reprezentant al NASA atrage atenția asupra ambiției pe care China o are – aceea de-a ajunge pe Lună și-a interzice accesul astronauților de alte naționalități acolo. Care ar fi scopul lor?

image

Într-un interviu oferit recent, administratorul NASA, Bill Nelson, susține că atât el, cât și alți colegi de-ai lui sunt tot mai îngrijorați cu privire la care se poate întâmpla când China va ajunge pe Lună. Nelson e de părere că China ar putea să încerce să dețină monopolul asupra suprafeței Lunii, care este bogată în diverse resurse, și să împiedice, astfel, accesul Statelor Unite și al altor țări pe Lună.

„China poate face diverse lucruri dăunătoare odată ajunsă pe Lună!”, a declarat alt angajat al NASA, făcând referire la „cursa spațială” dintre state. Aceste îngrijorări au apărut la o lună după ce trei astronauți chinezi s-au întors dintr-o călătorie spațială de șase luni, în timpul căreia au construit și au deschis o nouă stație spațială.

Într-un interviu oferit celor de la Politico, Nelson a precizat că el și alții ca el își fac griji cu privire la faptul că chinezii vor încerca să dețină monopolul pe Lună atunci când vor ajunge pe ea. „Lucrurile sunt clare – ne aflăm într-o cursă spațială!”, a dezvăluit administratorul NASA, care a fost numit în această funcție de președintele american Joe Biden, în 2021.

„Ar trebuie să fim cu ochii în patru pentru că ei pot ajunge pe Lună sub pretexte științifice și să spună apoi: «Păstrați distanța, acesta este teritoriul nostru!»”, a continuat Nelson să-și exprime îngrijorarea.

Atât NASA, cât și programul spațial al chinezilor lucrează de zor la un program special – acela de-a ajunge din nou pe Lună în anii ce urmează. NASA susține că asemenea scop e posibil pentru ei în 2025. Din păcate, NASA n-a primit întregul buget cerut, așteptând încă de la Congresul American aprobarea lui. Ei bine, asemenea întârziere îi poate costa pe americani ateriazarea pe Lună înaintea chinezilor.

„Este absolut posibil ca chinezii să ne ajungă din urmă și chiar să ne întreacă, având în vedere progresul fantastic făcut deja de ei”, atrăgea atenția, luna trecută, locotenentul spațial Nina Armagno.   

„Ceea ce își dorește cu adevărat China este să fie denumită și respectată ca cea mai puternică țară din lume. Ei vor să fie puterea dominantă de pe Pământ, așadar aterizarea pe Lună nu va face decât să dovedească că sistemul lor e cel mai performant”, susține expertul NASA.

„Dacă își stabilesc infrastructură pe Lună, ne pot limita nouă comunicațiile, de pildă. Simplul fapt că pot ajunge înaintea tuturor pe Lună e îngrijorător”, adaugă specialistul.

Oficialii chinezi au negat că ar avea asemenea intenții, însă acest lucru nu înseamnă nimic pentru statul comunist, obișnuit să reinterpreteze realitatea.

Foto - Shutterstock