VIDEO Care e singurul sport jucat vreodată pe Lună?

Vestea că omul a pășit pentru prima dată pe Lună a făcut înconjurul lumii și-a uimit întreaga omenire. Însă, în ciuda nebuniei create, astronauții și-au văzut de treaba lor, au colectat probe, au raportat amănunțit situația, totul a devenit o rutină pentru ei destul de repede. Cum au spart monotonia?

image

Simțind enorma presiune de a-și face cât mai bine treaba, cosmonauții aveau nevoie de momente de relaxare în timpul misiunii lor spațiale, iar astronautul Alan Shepard a venit cu o idee minunată – a decis să-și ducă propriul hobby pe care-l avea pe Pământ pe Lună! Care era acesta?

Shepard a împachetat și a luat cu el echipamentul de golf în capsula Apollo 14. Și-a dorit să lovească câteva mingii într-un spațiu cu gravitate mai mică decât pe Pământ. Așadar, s-a lăsat filmat în momentul în care a jucat golf pe Lună, singurul sport care a ajuns vreodată acolo.

Citește și Un singur om deține Luna. Vedetele s-au înghesuit să cumpere teren de la el!

După cum ne informează și Astronomy, loviturile lui Shepard au devenit instant cele mai faimoase lovituri de golf date vreodată de un pământean. Totuși cât de departe a reușit astronautul să lovească, având în vedere că pe Lună nu există aer și gravitația e mult mai mică acolo?

Lovituri istorice

Shepard a declarat că a doua minge lovită s-a dus la o distanță de câțiva kilometri buni. N-a fost chiar așa! Space.com susține că prima minge a ajuns la 22m, iar cea de-a doua a călătorit până la 36m, deci nici vorbă de kilometri parcurși. Ceea ce putem spune în apărarea cosmonautului, totuși, e că acesta n-avea o crosă obișnuită, ci una confecționată de el astfel încât să nu ocupe mult spațiu în bagaj.

image

Mai mult, Shepard a făcut mișcările respective purtând costumul de astronaut, ceea ce îi limita viteza de reacție și-l incomoda destul de mult. Se poate urmări în filmulețul postat de NASA cât de mult s-a chinuit astronautul ca să lovească mingiile în condițiile vitrege întâmpinate.

Dă click pe linkul de mai jos pentru a urmări faza!

În timpul călătoriilor pe Lună, echipa Apollo lăsa echipamentul pe suprafața Lunii. Royal Museums Greenwich ne explică motivul – ca să existe o dovadă că oamenii au ajuns acolo, dar și ca să se întoarcă cu o greutate mai mică decât veniseră pentru a permite încărcarea rachetei cu mostre luate de pe Lună.

Vezi și Ce operă de artă a fost lăsată pe Lună? 6 artiști expuși în Muzeul de pe Lună

Crosă de preț

Din fericire, Shepard s-a întors acasă cu crosa realizată de el și a rămas în posesia lui timp de câțiva ani buni, după care a donat-o Muzeului Asociației de Golf din Statele Unite, în 1974. Ideea donării acelui obiect inediat i-a venit actorului Bing Crosby, un alt pasionat de golf, membru al asociației respective.  

„Programul Apollo a devenit o mândrie națională și o speranță reală pentru viitor. Obiectul în sine este un simbol de preț și arată diferit de orice alt echipament de golf”, a ținut să precizeze istoricul Victoria Nenno, care a vorbit despre cea mai cunoscută piesă din muzeul de golf american.

Foto - Shutterstock



Recente

clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg
Muște jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 1889970016 jpg
Paste Fettucine Alfredo  Sursa foto shutterstock 2202348275 jpg
Sensibiltate dentara  Scapa de dureri  Sursa foto shutterstock 1051409183 jpg
silueta jpg