Universul de cristal a lui Swarovski
Ai auzit despre ele de la cei mai mari împătimiţi ai modei. Sunt de nelipsit şi din garderoba - şi casa - unei femei cu stil. Cristale Swarovski le găseşti în bijuterii, pe lustre, pe rochii de mirese, chiar şi pe husele telefoanelor mobile.
Chiar dacă au trecut peste 120 de ani de la creare, renumita afacere de familie Swarovski continuă să ne uimească şi astăzi cu pietrele sale strălucitoare. Evoluţia materialelor şi a procedeelor automatizate permit companiei Swarovski să fie un brand de lux, sub care se comercializează cele mai recunoscute tipuri de cristale fabricate în Austria. Tăiate impecabil, în forme ingenioase şi elegante, cristalele Swarovski sunt realizate dintr-o sticlă cu conţinut de plumb, care se face oarecum vinovat de strălucirea orbitoare a pietrelor cu refexii luminoase.
Totul a început în Austria
Povestea cristalelor Swarovski a început în anul 1891, în Austria. Creatorul acestora, Daniel Swarovski, a reuşit să inventeze o maşină capabilă să taie şi să şlefuiască cristalele naturale rapid şi mai puţin costisitor. Noua descoperire a înlocuit procedeul laborios de tăiere manuală, cu o maşină care a schimbat pentru totdeauna industria cristalurilor. Pentru a-şi îmbunătăţi invenţia, Daniel Swarovski se hotărăşte să se mute în Wattens, Austria. Oraşul avea resurse de apă suficiente şi drumuri comerciale către principalele centre, precum Paris, Moscova, Praga şi Viena – unde cristalele erau foarte căutate.
Strălucire şi culoare
Obsesia lui Daniel Swarovski rămâne în continuare a fi îmbunătăţirea producţiei de cristale. Astfel, în anul 1895, alături de familie, deschide în Wattens un mic atelier unde experimentează diverse tehnici şi procedee de obţinere a acestora. Preţ de câţiva ani, după mai multe încercări şi cercetări, Swarovski reuşeşte să producă propria linie de unelte pentru tăiere şi şlefuire. Iar din anul 1910, cristalele dobândesc o strălucire de neegalat. Mai târziu, un nou instrument de producţie îi permite creatorului să experimenteze cu culori. Renumitele cristale Swarovski încep să capete forma şi aspectul pentru care au devenit celebre – impecabil tăiate şi şlefuite. Înainte de tăiere, însă, se prelucrează la temperaturi foarte înalte o combinaţii de minerale naturale şi cuarţ de nisip, iar odată obţinut cristalul, acesta se răceşte lent, pentru a evita fisuri sau alte imperfecţiuni.
Peste mări şi oceane
Cristalele Swarovski au devenit o afacere de familie, fiind căutate de marile case de modă şi bijutieri din Paris, iar apoi din toată Europa. În anul 1977, fabrica producea cristale pentru bijuterii pentru designeri, dar şi modele proprii de inele, coliere, brăţări şi cercei. Datorită tehnologiilor avansate, din 1979 compania se extinde, deschizând o filială în Rhode Island, SUA, care este şi astăzi principala reprezentanţă din America de Nord a Swarowski Crystals. Iar 8 ani mai târziu, este fondată Societatea Colecţionarilor Swarovski, care are în prezent peste 450.000 de membri.
Astăzi, bijuteriile şi seturile de accesorii cu cristale Swarovski continuă să fie la mare căutre datorită stilului lor inimitabil. Sunt perfect uniforme, atât din punct de vedere al înăţimii, cât şi al lăţimii. Pot avea între 16 şi 56 faţete, şlefuite fără cusur, astfel încât să nu fie depistată nicio deviere sau deformare. După şlefuire, sunt montate cu un adeziv special pentru a asigura durabilitatea obiectelor.
Ştiai că...
... Cristalele Swarovsky au ajuns la restaurant? Serendipity 3, un restaurant din New York, a intrat în Cartea Recordurilor Guiness pentru cel mai scump milkshake din lume: 100 de dolari! Băutura este servită cu o foiţă de aur deasupra, însă preţul este explicat, de fapt, prin faptul că milkshak-ul se consumă într-un pahar împodobit cu 3.000 de cristale Swarovski.