Vrăjitoare, animale şi creaturi înfricoşătoare. Cele mai ciudate personaje create în jurul tradiţiilor de Crăciun
Crăciunul este aproape, iar copiii şi-au scris deja scrisorile către Moş Crăciun. Oricât de ciudat ar părea să primeşti cadouri de la un bătrânel plinuţ şi vesel care străbate lumea într-o sanie trasă de reni zburători, Moş Crăciun nu este cel mai ciudat personaj care apare în folclorul de Crăciun.
Poveştile transmise din generaţie în generaţie au oferit o serie de personaje bizare în diverse ţări ale lumii. În Suedia, Moş Crăciun nu a avut întotdeauna o sanie trasă de reni. În trecut, se credea că el călătoreşte călare pe o capră festivă, numită capra de Yule. Aceasta era o descendentă a celor două capre pe care Thor le folosea pentru a-şi trage carul pe cer. În loc să aducă tunete şi fulgere, capra de Yule îl ajută pe Moş Crăciun să le aducă daruri copiilor cuminţi. Caprele mici, de paie sunt decoraţiuni de Crăciun foarte populare în Scandinavia. Cea mai cunoscută capră de Yule dintre toate nu este ceva ce ai dori să aşezi lângă bradul de Crăciun. Nu numai că este imens, dar i se dă foc, potrivit unui obicei străvechi.
În fiecare an, în oraşul suedez Gavle, se face din paie o capră de Yule foarte mare căreia i se dă foc. În ultimii ani, oficialii locali au încercat să oprească această tradiţie făcând paiele mai puţin inflamabile. În ciuda acestor eforturi, tradiţia incendierii caprei de Yule a continuat. Descoperă şi alte personaje ciudate, vrăjitoare sau creaturi cu chipurile întunecate care sunt prezente la tradiţiile prilejuite de Crăciun!
Olandezii se împotrivesc să renunţe la tradiţia Zwarte Piet
În Olanda, Zwarte Piet este o tradiţie în care oamenii îşi înnegresc feţele, de aceea este numit şi Petru cel negru. La parade, unele ajutoare ale lui Moş Crăciun îşi înnegresc chipurile. Standardele în schimbare ale lumii moderne au făcut ca această tradiţie să fie interpretată ca una rasistă. Cei ce doresc păstrarea tradiţiei lui Zwarte Piet spun că pielea lui întunecată este cauzată de faptul că el coboară prin coşuri în casele copiilor. Cei care îl consideră jignitor spun că buzele mari şi roşii, părul creţ şi cerceii uriaşi de aur sunt stereotipuri rasiste clasice ale sclavilor negri. În ultimii ani, guvernul olandez a încercat stoparea tradiţiei Zwarte Piet prin interzicerea paradelor. Chiar şi ONU a cerut ca Piet să fie îndepărtat. Rolul comercianţilor olandezi în comerţul cu sclavi este o parte a istoriei proprii pe care olandezii nu vor s-o ia în considerare cu scopul de a se detaşa de tradiţia lui Zwarte Piet.
Copiii din Italia aşteaptă cadouri şi de La Bafana, pe 5 ianuarie
Nu doar Moş Crăciun are obiceiul de a intra în case pe coş. La Befana din Italia este un alt oaspete care ar aprecia ca aceia care au încă horn s¬ă-l măture. În noaptea de 5 ianuarie, La Befana, o vrăjitoare bătrână, coboară pe horn şi-i judecă pe copiii din casă. Aşteptând vizita ei, copiii lasă şosetele prinse de şemineu. Dacă La Befana constată că au fost buni, lasă bunătăţi în şosete. În caz contrar, pune un bulgăre de cărbune. Numele ei derivă din Bobotează, sărbătoarea creştină în preajma căreia apare. La Befana a fost vizitată de înţelepţi în drumul lor pentru a-l vedea pe pruncul Isus. I-a primit peste noapte, iar dimineaţa, ei au poftit-o să li se alăture în călătoria lor pentru a-l vizita pe Hristos, dar ea a refuzat. Când s-a răzgândit, nu i-a mai putut găsi. De aceea, îşi petrece timpul oferind cadouri tuturor copiilor din lume.
Citeşte şi:
Crăciunul în lume. Islandezii au 13 „Moşi Crăciuni“, iar copiii năzdrăvani primesc câte un… cartof
Tradiţii bizare de Crăciun. Unele dintre ele s-au pierdut odată cu trecerea timpului
Gryla îi mănâncă pe copiii islandezi neascultători
Islandezii au unele dintre cele mai ciudate personaje de Crăciun din lume. Printre ele se numără hidoasa Gryla şi pisica ei înfricoşătoare. Gryla este un trol, menţionat în folclorul islandez din secolul al XIII-lea. La un moment dat, a fost asociată cu Crăciunul. Gryla urmăreşte copiii în timpul sărbătorilor. Dacă găseşte copii răi, îi îndeasă în sacul ei. Se spune că îi devorează. Ca şi cum Gryla n-ar fi fost suficient de groaznică, are şi o pisică, Jolakotturinn. Este o fiară uriaşă care caută copiii care nu poartă haine noi. În Islanda, copiilor care îşi îndeplinesc toate treburile li se oferă haine noi. Prin urmare, orice copil care nu poartă haine noi trebuie să nu fi fost ascultător. Când pisica vede un copil în haine vechi, îl mănâncă.
FOTO: Shutterstock