A pierdut 16 miliarde de dolari într-o singură zi! Totul a fost doar o joacă pentru el

„Regele criptomonedelor”, Sam Bankman-Fried, a fost oprit la aeroport când el și doi colegi de-ai lui tocmai voiau să urce într-un avion care să-i ducă în Dubai, țara care nu i-ar extrada niciodată. De ce fugea multimiliardarul de 30 de ani?

image

La numai 30 de ani, Bankman-Fried era cunoscut ca „miliardarul de aur” din universul criptomonedelor, însă, acum este acuzat ca fiind implicat într-una dintre cele mai mari fraude financiare din istorie!

FTX, afacerea cu criptomonede înființată acum numai trei ani de către Bankman-Fried, a trecut pe nesimțite de la a fi evaluată la 32 de miliarde de dolari la a nu mai valora nimic în numai câteva zile. Cum a fost posibil asemenea salt uluitor?

Investitori faimoși

Nu de puține ori auzim despre vedete hollywoodiene sau afaceriști internaționali care-și investesc averile în criptomonede. Până și Casa Albă a fost implicată într-o asemenea colaborare, având în vedere că Bankman-Fried a sponsorizat, cu toată generozitatea lui, Partidul Democratic al americanilor.

Chiar și săptămâna trecută, când au avut loc, în SUA, alegererile preliminare din Congres, s-a descoperit că Bankman-Fried a contribuit cu 40 de milioane de dolari pentru a-i susține pe candidații preferați, majoritatea lor democrați. Iar campania din 2020 a lui Joe Biden a beneficiat și ea de 5 milioane de dolari din aceeași sursă.

Mărirea și decăderea

În momentul de față, FTX se află în plină lichidare. Iar Bloomberg News a ținut să descrie acest lucru ca „cea mai mare distrugere de avere din istorie”.

Guvernele din întreaga lume sunt suspicioase cu privire la această lume a criptomonedelor, iar acest lucru s-a întâmplat chiar și înainte ca evenimentele dramatice de acum să se fi întâmplat. FTX a anunțat că mai bine de un milion de oameni și-au pierdut averile, iar suma calculată se ridică la miliarde de dolari. FTX, compania lui Bankman-Fried, se ocupă cu depozitatea monedelor digitale și schimbul lor, realizat la cererea clineților. Dar cine este acest „Rege Cripto”?

Cu părul vâlvoi, pantaloni scurți și tricou lălâi, afaceristul dă impresia unui geniu neînțeles și indiferent la rigorile din societate. Cu aerul său boem, Bankman-Fried a cucerit multă lume celebră, de la Tony Blair și Bill Clinton la topmodelul Gisele Bundchen și actorul Orlando Bloom.

image

Neinteresat de yacht-uri și de vile somptuoase, afaceristul și-a donat o bună parte din bani proiectelor caritabile. S-a lăudat presei că-și alocă doar 100.000 de dolari anual pentru întreținerea sa, când avea la dispoziție miliarde, și că mașina lui este o biată Toyota Corolla.

„Nu-mi doresc un yacht!”, a spus el. Cu toate că un yacht ar fi fost mai ieftin decât penthouse-ul unde lucra în Bahamas, care valoarează 32 de milioane de lire sterline. Totuși nu așa și-a pierdut averea de câteva miliarde bune!

Escrocherie financiară?

Problemele au apărut acum vreo săptămână. FTX a împrumutat, în cel mai mare secret, 10 miliarde de dolari din banii clienților firmei Alameda Research, pentru a fi folosiți într-un schimb de monede digitale foarte riscant. Era un fel de joacă al genialului afacerist, un risc pe care n-a ezitat să-l ia, mânat de o lăcomie extremă. Astfel s-au evaporat 2 miliarde de dolari!

Cum era de așteptat, investitorii și-au vrut banii înainpoi. Însă FTX nu-i mai avea. „Regele Cripto” a încercat din răsputeri să salveze ce mai era de salvat, însă, după cum spunea un investitor la Reuters, cifrele lui erau „extrem de amatoricești”.

Recunoscând că avea o pierdere de 8 miliarde, compania a dat faliment acum câteva zile. Mai mult, 662 de milioane de criptomonede au dispărut în 24 de ore din conturile firmei. Au fost furați, pur și simplu!

Iar averea lui Bankman-Fried, care era constituită doar din criptomonede și estimată la 16 miliarde de dolari, a dispărut în doar câteva ore. Departamentul de Justiție American investighează acum situația împreună cu poliția din Bahamas, raiul financiar al Regelui Cripto, devenit, peste noapte, din multimiliardar curtat de cei mai bogați oameni de pe planetă într-un posibil infractor falit.

Foto - Shutterstock, revista TabletRecente

kim kardashian sursa  Instagram jpg
Cele mai ciudate obiceiuri alimentare ale celebritatilor Sursa imagine Instagram wearedavid mia jpg
Oprah Winfrey, Tom Cruise nunta sursa  Shutterstock jpg
Vedete care au devenit mame in 2022 jpg
meghan markle, cățeii ducesei sursa  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez și Ben Affleck (2) jpg
Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg