Avertisment Un înlocuitor al zahărului este legat de deteriorarea celulelor creierului
Noi cercetări indică faptul că eritritolul, un înlocuitor de zahăr recomandat în mod obișnuit persoanelor cu obezitate sau diabet, poate prezenta riscuri neașteptate pentru sănătate.

De la înghețate cu conținut scăzut de carbohidrați și gustări proteice keto, până la băuturi carbogazoase fără zahăr, eritritolul este un îndulcitor utilizat pe scară largă, care se găsește în nenumărate produse alimentare dietetice și speciale.
Cu toate acestea, noi descoperiri de la Universitatea din Colorado, Boulder, sugerează că acest înlocuitor de zahăr utilizat în mod obișnuit poate prezenta riscuri neașteptate pentru sănătate. Conform cercetării, eritritolul poate afecta celulele creierului în moduri care pot crește probabilitatea de accident vascular cerebral.
Studiul a fost publicat în Journal of Applied Physiology.
„Studiul nostru se adaugă dovezilor care sugerează că îndulcitorii non-nutritivi, care în general au fost considerați siguri, pot veni fără consecințe negative asupra sănătății”, a declarat autorul principal Christopher DeSouza, profesor de fiziologie integrativă și director al Laboratorului de Biologie Vasculară Integrativă.
Eritritolul, un alcool din zahăr aprobat pentru prima dată de Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) în 2001, este de obicei produs prin fermentarea porumbului. Se găsește în sute de produse și este popular din mai multe motive. Nu conține aproape nicio calorie, oferă aproximativ 80% din dulceața zahărului obișnuit și are un efect redus asupra nivelului de zahăr din sânge sau de insulină. Aceste caracteristici îl fac deosebit de atractiv pentru persoanele care se concentrează pe pierderea în greutate, dietele sărace în carbohidrați sau gestionarea glicemiei.
Dar cercetările recente au început să scoată la iveală riscurile sale.
Legătura dintre eritritol și evenimentele cardiovasculare
Un studiu recent care a implicat 4.000 de persoane din SUA și Europa a constatat că bărbații și femeile cu niveluri circulante mai ridicate de eritritol aveau o probabilitate semnificativ mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral în următorii trei ani.
DeSouza și primul autor al studiului, Auburn Berry, student absolvent în laboratorul său, și-au propus să înțeleagă ce ar putea determina acest risc crescut.
Cercetătorii din laborator au tratat celulele umane care căptușesc vasele de sânge din creier timp de trei ore cu aproximativ aceeași cantitate de eritritol conținută într-o băutură tipică fără zahăr.
Aceștia au observat că celulele tratate au fost modificate în numeroase moduri: au exprimat semnificativ mai puțin oxid nitric, o moleculă care relaxează și lărgește vasele de sânge, și mai multă endotelină-1, o proteină care contractă vasele de sânge. Între timp, atunci când au fost expuse la un compus care formează cheaguri, numit trombină, producția celulară a compusului natural t-PA, care combate cheagurile, a fost „semnificativ redusă‟. Celulele tratate cu eritritol au produs, de asemenea, mai multe specii reactive de oxigen (ROS), cunoscute și sub numele de „radicali liberi‟, produse secundare metabolice care pot îmbătrâni și deteriora celulele și pot inflama țesutul.
De ce poate crește riscul de accident vascular cerebral
„În ansamblu, dacă vasele de sânge sunt mai contractate și capacitatea de a descompune cheagurile de sânge este redusă, riscul de accident vascular cerebral crește‟, a spus Berry, care continuă cu: „Cercetările noastre demonstrează nu numai acest lucru, ci și cum eritritolul are potențialul de a crește riscul de accident vascular cerebral.”
DeSouza observă că studiul lor a folosit doar o porție din înlocuitorul de zahăr. Pentru cei care consumă mai multe porții pe zi, impactul, probabil, ar putea fi mai grav.
Autorii avertizează că studiul lor a fost un studiu de laborator, efectuat pe celule, și sunt necesare studii mai ample pe oameni.
Acestea fiind spuse, De Souza încurajează consumatorii să citească etichetele, căutând eritritol sau „alcool din zahăr‟ pe etichetă.
„Având în vedere studiul epidemiologic care ne-a inspirat munca și acum descoperirile noastre celulare, credem că ar fi prudent ca oamenii să își monitorizeze consumul de îndulcitori non-nutrienți, cum ar fi acesta‟, a spus el.
@Freepik
Editor: Bianca Petcan


































