Un îndulcitor des utilizat în dietele fără zahăr și slab calorice atacă celulele creierului și crește riscul de AVC

Folosit intens în produse etichetate ca fiind „fără zahăr” ori scăzute în carbohidrați, acest îndulcitor a fost mult timp considerat o alternativă sigură la zahăr, mai ales pentru persoanele cu diabet sau obezitate. Totuși, un nou studiu realizat de Universitatea Colorado Boulder pune sub semnul întrebării această reputație.

image

Ce se întâmplă în creierul tău când îl consumi 

Cercetarea publicată în Journal of Applied Physiology arată că chiar și cantități mici de eritritol pot afecta celulele vaselor de sânge din creier. Mai exact, eritritolul reduce producția de oxid nitric – o substanță esențială pentru relaxarea vaselor de sânge – și crește nivelul de endotelină-1, o proteină care le contractă. În plus, celulele expuse la acest îndulcitor reacționează mai slab la formarea cheagurilor de sânge și produc mai mulți radicali liberi (ROS), care pot accelera inflamațiile și degradarea celulară.

„Dacă vasele tale de sânge sunt mai constrânse și capacitatea de a dizolva cheaguri este redusă, riscul de AVC crește,” a explicat Auburn Berry, autor principal al studiului.

Legătura dintre eritritol și accidentele vasculare

Această cercetare vine în completarea unui alt studiu recent, realizat pe 4.000 de persoane din SUA și Europa, care a constatat că cei cu niveluri mai ridicate de eritritol în sânge aveau un risc semnificativ mai mare de a suferi un atac de cord sau AVC în următorii trei ani.

Profesorul Christopher DeSouza, coordonatorul studiului de la Colorado Boulder, avertizează că deși cercetarea s-a realizat în laborator, rezultatele ar trebui luate în serios, mai ales având în vedere consumul tot mai frecvent al acestui îndulcitor.

Cum îți protejezi sănătatea

Chiar dacă eritritolul este aprobat de FDA din 2001 și se regăsește în sute de produse (de la înghețată keto la băuturi carbogazoase „fără zahăr”), specialiștii recomandă moderație și atenție la etichete. Caută mențiunile precum „eritritol” sau „alcool de zahăr” pe ambalaj și evită consumul excesiv.

„E important ca oamenii să fie conștienți și să-și monitorizeze consumul de îndulcitori non-nutritivi, inclusiv eritritolul,” avertizează profesorul DeSouza.

@Freepik

Editor: Raluca Toma



Recente

young beautiful girl wearing orange t shirt looking unwell touching her cheek feeling toothache standing isolated orange background jpg
Terina din ficat de pui  Sursa foto shutterstock 700168540 jpg
17c92fd4 0e7a 633a cb4c b49782af2ff1 jpg
femeie care face shopping jpg
Sistemul de supraveghere pe intelesul tuturor Ghid pentru cei nefamiliarizati cu tehnologia jpg
clickpentrufemei ro (1) jpg
Kataifi  Sursa foto shutterstock 1702018876 jpg
Piept de pui umplut  Sursa foto shutterstock 508811962 jpg
sport in familie jpg
Gem de pepene galben  Sursa foto shutterstock 2336011795 jpg
Terina cu pui si fistic  Sursa foto shutterstock 623729516 jpg
hands writing notebook with casseroles ad food jpg
Desert grecesc Galaktoboureko  Sursa foto shutterstock 2170010785 jpg
pe plajă  foto   Profimedia jpg
clickpentrufemei ro jpg
Terina cu pui si fistic  Shutterstock 162327497 jpg
Imagine 1 jpg
b4f449a1 3fec dce4 0404 342eafa320a8 jpg
Cheesecake cu piersici  Sursa foto shutterstock 2277949559 jpg
Frittata cu peste  Sursa foto shutterstock 1911600289 jpg