Un îndulcitor des utilizat în dietele fără zahăr și slab calorice atacă celulele creierului și crește riscul de AVC

Folosit intens în produse etichetate ca fiind „fără zahăr” ori scăzute în carbohidrați, acest îndulcitor a fost mult timp considerat o alternativă sigură la zahăr, mai ales pentru persoanele cu diabet sau obezitate. Totuși, un nou studiu realizat de Universitatea Colorado Boulder pune sub semnul întrebării această reputație.

image

Ce se întâmplă în creierul tău când îl consumi 

Cercetarea publicată în Journal of Applied Physiology arată că chiar și cantități mici de eritritol pot afecta celulele vaselor de sânge din creier. Mai exact, eritritolul reduce producția de oxid nitric – o substanță esențială pentru relaxarea vaselor de sânge – și crește nivelul de endotelină-1, o proteină care le contractă. În plus, celulele expuse la acest îndulcitor reacționează mai slab la formarea cheagurilor de sânge și produc mai mulți radicali liberi (ROS), care pot accelera inflamațiile și degradarea celulară.

„Dacă vasele tale de sânge sunt mai constrânse și capacitatea de a dizolva cheaguri este redusă, riscul de AVC crește,” a explicat Auburn Berry, autor principal al studiului.

Legătura dintre eritritol și accidentele vasculare

Această cercetare vine în completarea unui alt studiu recent, realizat pe 4.000 de persoane din SUA și Europa, care a constatat că cei cu niveluri mai ridicate de eritritol în sânge aveau un risc semnificativ mai mare de a suferi un atac de cord sau AVC în următorii trei ani.

Profesorul Christopher DeSouza, coordonatorul studiului de la Colorado Boulder, avertizează că deși cercetarea s-a realizat în laborator, rezultatele ar trebui luate în serios, mai ales având în vedere consumul tot mai frecvent al acestui îndulcitor.

Cum îți protejezi sănătatea

Chiar dacă eritritolul este aprobat de FDA din 2001 și se regăsește în sute de produse (de la înghețată keto la băuturi carbogazoase „fără zahăr”), specialiștii recomandă moderație și atenție la etichete. Caută mențiunile precum „eritritol” sau „alcool de zahăr” pe ambalaj și evită consumul excesiv.

„E important ca oamenii să fie conștienți și să-și monitorizeze consumul de îndulcitori non-nutritivi, inclusiv eritritolul,” avertizează profesorul DeSouza.

@Freepik

Editor: Raluca Toma



Recente

Rulouri de vinete cu alune  Sursa foto shutterstock 2418362253 jpg
femeie atragatoare tinuta iarna 789305 jpg
Rulada cu gem de capsuni  Sursa foto shutterstock 2387304579 jpg
Salata de vinete  Sursa foto shutterstock 300480098 jpg
Tort festiv alune de padure  Sursa foto shutterstock 2233352429 jpg
OUTFIT 625 1544 62 132 10 size large c v 1 compressed JPG
portrait beautiful woman jpg
e120a11231976f9c92c028516f0f81167b jpg
Tocanita de cartof dulce  Sursa foto shutterstock 2370838917 jpg
Menopauza ÔÇô un subiect prea put╠ªin discutat i╠én Roma╠énia jpg
CLICKPENTRUFEMEI wojtek mich ZGj0 IjgXdo unsplash jpg
Chifle cu gem de caise, Sursa foto shutterstock 2390464819 jpg
Imagine1 (1) jpg
ochelari de soare (8) jpg
Chiftelute de peste  Sursa foto shutterstock 1512309131 jpg
Painici sau conchas mexicane  Sursa foto shutterstock 1063093535 jpg
e1d2eb55a7735811b8523ddc3e0663b5d7 (1) jpg
e1ed72bf6593c6f222ff50df84f10410f1 jpg
anne nygard 0deq4DZy7xw unsplash jpg
Dovleac cu creveti  Sursa foto shutterstock 1943160427 jpg