Care este diferenţa dintre hainele vechi şi vintage
Termenul ”vintage” a fost folosit pentru prima dată la începutul secolului al XV –lea, şi provine din termenul francez ”vendage”, care înseamnă recoltă de vin. Însă, de-a lungul anilor, cuvântul şi-a schimbat semnificaţia. Astăzi vom vorbi despre hainele vintage.
Când pot fi ele considerate ”vintage”?
Tricourile noastre cumpărate în urmă cu cinci ani sunt considerate ”vintage” sau ”vechi”? Atât ”vintage” cât şi ”vechi”sunt concepte subiective, iar determinarea diferenţei implică o varietate de caracteristici.
Factorii care determină conceptul ”vintage”
Vârsta
Vârsta este primul factor în determinarea dacă ceva este de epocă, şi este, de asemenea, cel mai greu de stabilit. Cei mai mulţi dintre noi vom spune că ceva care se califică drept ”vintage” ar trebui să aibă între 30-100 de ani sau mai mult. Pe de altă parte, termenul vechi este relativ. O pereche de pantofi cumpăraţi în urmă cu 3 sau 10 ani pot fi consideraţi vechi, dar nu şi ”vintage”.
Simbolismul
Un alt factor determinant este simbolismul. În vinificaţie – de unde provine termenul ”vintage” – un vin vintage este unul realizat din struguri cultivaţi şi recoltaţi într-un singur an, vinul devenind astfel reprezentativ pentru acel an. În schimb, articolele vestimentare pot fi reprezentative sau emblematice, ale unui anumit an sau eră, în timp şi în funcţie de tendinţe. Rochiile din anii 1920 şi 1960 sunt atemporale şi iconice, deoarece ele reprezintă stiluri care sunt uşor de recunoscut.
Calitatea
Calitatea este un alt aspect important. Orice poate fi considerat vechi – pantofi, haine, maşini, electronice. Dar nu totul vechi este de o calitate suficient de bună pentru a primi o etichetă care poartă atât de multă influenţă ca termenul ”vintage”.
Un vin de epocă, de exemplu, este unul de o calitate deosebit de înaltă, iar îmbrăcămintea vintage trebuie să fie, de asemenea, de o calitate excelentă. Îmbrăcămintea trebuie să fie bine realizată pentru a rezista testului timpului, cu ţesături şi cusătură de calitate.
Aşadar, un articol vestimentar poate fi considerat ”vintage” când îndeplineşte factorii enumeraţi mai sus: vârsta, simbolismul, calitatea. Tot ce nu intră în cadrul conceptului ”vintage”, este considerat vechi.