De ce sărbătorim Ziua mondială a Apei?

1 85492 original jpg jpeg

Ziua Mondială a Apei se desfăşoară anual, pe 22 martie, pentru a promova conservarea şi utilizarea raţională a resurselor de apă. Ideea a fost lansată în 1992, la Conferinţa Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă, de la Rio de Janeiro.

În fiecare an, ONU alege un subiect referitor la provocările actuale în domeniul conservării resurselor de apă. În 2019, sloganul campaniei, care însoţeşte şi un afiş sugestiv este: ,, Nu lăsa pe nimeni în urmă.“ De la dreapta la stânga: Apă pentru toţi oamenii în vârstă, Apă pentru toţi refugiaţii, Apă pentru toţi oamenii din mediul rural. ,,Acest apel este lansat pentru a ne concentra eforturile spre ajutorarea persoanelor care au fost marginalizate sau ignorate. Serviciile de distribuţie a apei trebuie să răspundă nevoilor grupurilor marginalizate, iar vocile lor trebuie auzite în procesul de luare a deciziilor. Cadrele de reglementare şi cele juridice trebuie să recunoască dreptul la apă pentru toţi oamenii, iar fondurile trebuie direcţionate eficient, către cei care au cea mai mare nevoie“, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Naţiunilor Unite.

Apa, un drep al omului

Astăzi, miliarde de oameni trăiesc fără resurse sigure de apă potabilă, ceea ce înseamnă ,, servicii de apă potabilă gestionate în siguranţă“: apă disponibilă în incinte, disponibilă la nevoie şi necontaminată. Gospodăriile, şcolile, locuri de muncă, fermele şi fabricile lor duc o luptă pentru supravieţuire. În 2010, ONU a recunoscut ,,dreptul la apă potabilă şi la salubritate“ ca fiind un drept esenţial pentru viaţă.

Apa murdară, inamicul tăcut al copiilor

Într-un comunicat, publicat de UNICEF, se arată că, din lipsa apei curate şi a salubrităţii, copiii sub 15 ani au şanse de trei ori mai mari să moară de boli decât în violenţe, în ţările aflate în război. La nivel global, aproximativ 2.000 de copii sub vârsta de cinci ani mor zilnic din cauza bolilor diareice, dintre care circa 1.800 de decese sunt legate de calitatea apei, canalizare şi igienă. Cei mai vulnerabili la deshidratare sunt copiii şi sugarii, care pierd fluide mai repede decât adulţii şi nu îşi pot exprima nevoile, spun specialiştii.

Din lipsa apei potabile, 700 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea fi strămutaţi până în 2030. La nivel global, 80% din persoanele care utilizează apă nesigură locuiesc în zone rurale.

Foto: un.org