VIDEO Secretele filmelor clasice de sărbători. Jim Carrey: „La machiajul pentru Grinch era ca şi cum ai fi fost îngropat de viu‟
Sărbătorile sunt aproape, unii dintre noi am împodobit deja bradul şi ne cuprinde treptat atmosfera de Crăciun. Filmele clasice sunt perfecte pentru petrecerea unei seri reci de decembrie alături de cei dragi. Chiar şi cei care iubesc filmele de Crăciun mai au secrete de descoperit, de la cât de greu le-a fost unor actori să dea viaţă personajelor, până la detaliile pe care s-ar putea să le fi ratat chiar şi la cea de-a zecea vizionare.
Poate că nu au la dispoziţie un atelier de plin de spiriduşi, dar regizorii de film, scenariştii şi actorii de la Hollywood au găsit câteva modalităţi creative de a crea magia de Crăciun. De la decoruri, machiaje elaborate şi păpuşi până la scene inteligente. Descoperă cum au ajuns filmele tale preferate de Crăciun de la un simplu scenariu pe ecrane, precum şi trucurile interesante care alcătuiesc scenele tale preferate.
Jim Carrey a avut nevoie de un instructor CIA care-i învaţă pe agenţi să suporte tortura
În timpul unui interviu pentru emisiunea televizată „The Graham Norton Show‟, actorul Jim Carrey a explicat că, în filmul „Cum a furat Grinch Crăciunul‟, a purtat un machiaj extrem de complicat. Procesul de aplicare a machiajului a fost „ca şi cum ai fi îngropat de viu în fiecare zi” şi a durat opt ore şi jumătate în prima zi. După această experienţă chinuitoare, Carrey a încercat să renunţe la rol, aşa că producătorul Brian Grazer a decis să angajeze pe cineva care îi instruieşte pe agenţii CIA cum să îndure tortura. Tehnicile pe care expertul le-a prezentat lui Carrey au inclus mâncatul pe tot parcursul zilei, pornirea televizorului pentru a-şi distra atenţia şi fumatul. Carrey a fost nevoit să folosească un suport de ţigară pentru a fuma, pentru a nu risca să-şi aprindă costumul din blană de iac.
Scenariul pentru „Singur acasă 1‟, scris în 9 zile
Scenaristul şi producătorul faimosului film de Crăciun „Singur acasă”, John Hughes, a scris şi alte scenarii de succes din anii `80, ca „Pretty in Pink‟, „Sixteen Candles‟. Lui i se datorează prima versiune a scenariului pentru „Singur acasă‟ pe care a realizat-o în doar nouă zile. A scris-o după o călătorie cu familia în Europa, ca răspuns la anxietatea de a călători cu copiii. „Mergeam în vacanţă şi, făcând o listă cu tot ce nu voiam să uit, m-am gândit că ar fi bine să nu-mi uit copiii. Apoi m-am gândit ce ar face fiul meu de 10 ani dacă l-aş lăsa singur acasă? ‟, a spus Hughes pentru revista „Time‟ în 1990.
Costumul de Moş Crăciun din „The Santa Clause‟ l-a sufocat pe Tim Allen
Pelicula „The Santa Clause‟ din 1994 începe cu Scott Calvin, interpretat de Tim Allen, care îl face fără voia lui pe Moş Crăciun să cadă de pe un acoperiş şi să moară. Scott trebuie să-i ia locul Moşului. Iniţial, începutul filmului era gândit mai sumbru de atât: Scott îl împuşca şi-l ucidea pe Moş Crăciun. Într-un interviu acordat „ABC News‟, actorul Tim Allen a dezvăluit că a fost nevoie de trei ore şi jumătate pentru a îmbrăca acel costum de Moş Crăciun şi pentru a fi machiat, iar pentru a se dezbrăca i-a luat aproximativ o oră şi jumătate. Mai mult, a filmat scene în costum aproximativ şase ore, apoi trebuia să se oprească pentru că se sufoca. Acel costumul i-a creat şi alte probleme. Varianta originală avea clopoţei care îl deranjau în timp ce mergea şi afecta sunetul în unele cadre. De aceea, Tim Allen a trebuit să refacă o parte din secvenţe în post-producţie.
„Miracolul de pe strada 34‟, lansat vara
Unul dintre cele mai cunoscute filme de Crăciun din toate timpurile nu a fost lansat în decembrie. În schimb, a avut premiera pe 2 mai 1947. Acest debut ciudat a venit pentru că şeful Studioului 20th Century Fox, Darryl F. Zanuck, credea că filmele lansate vara au rezultate mai bune. Prin urmare, marketingul filmului a minimizat „decorul de Crăciun‟.
Citeşte şi:
Propagandă comunistă în filmul „O viaţă minunată‟?
Un alt film clasic de Crăciun, „O viaţă minunată‟, din 1946, a ridicat probleme. Este povestea unui bărbat care îşi dă seama în cel mai greu moment al existenţei lui cât de importantă a fost viaţa lui pentru cei din jur. FBI a crezut că este vorba despre propagandă comunistă. Un agent FBI din Los Angeles a scris o notă în care detaliază suspiciunile.
Filmul a fost luat în vizor pentru că se credea că doi dintre scenariştii săi, Frances Goodrich şi Albert Hackett, sunt „foarte apropiaţi de comunişti‟. Agentul care a vizionat pelicula că „reprezenta o încercare destul de evidentă de a discredita bancherii‟ şi că „a calomniat în mod deliberat clasa superioară, încercând să arate că oamenii care aveau bani sunt persoane rele şi dispreţuitoare‟. Referindu-se la bancherul răufăcător din film, Mr. Potter, agentul a subliniat că filmul ar fi trebuit să explice că Potter urma regulile stabilite de State Bank Examiners în legătură cu acordarea de împrumuturi. Raportul său a fost transmis Comitetului pentru activităţi antiamericane, dar nu a fost luată nicio măsură împotriva filmului.
FOTO: Instagram/filmunknown