Pietre biliare, sterilete, lapte matern, insecte. Cele mai bizare bijuterii din lume
Împodobirea corpului cu diverse podoabe este anterioară consemnării scrise. De atunci se foloseau diverse obiecte, coajă de copac, colţi de animale, roci diverse. Oamenii au găsit întotdeauna o modalitate de a aprecia frumuseţea acestor daruri ale naturii. Cui nu-i place să poarte o bijuterie strălucitoare, însă unele bijuterii de azi conţin părţi care te-ar face să te gândeşti de două ori dacă să le poţi sau nu.
Într-o aşezare neolitică, datând de acum aproximativ 9.000 de ani, au fost găsite bijuterii din dinţi umani. Arheologii din Turcia au descoperit dinţi umani care par să fi fost folosiţi ca bijuterii în Çatalhöyük. Molarii umani au fost modificaţi şi găuriţi pentru a-i aşeza pe un şnur de piele. Regina Victoria era mândră proprietară a unei broşe emailate în care era aşezat unul dintre dinţii de lapte ai unuia dintre mulţii ei copii. În vremurile noastre, un designer de bijuterii din Melbourne, Van Der Glas, a lansat o colecţie de bijuterii cu dinţi umani fixaţi în argint sterling. Dinţii umani par a fi ornamentul preferat pentru mulţi oameni, dar nu este singurul dintre cele bizare.
Bijuterii cu... lapte mamar
Laptele matern poate deveni un suvenir special. Este mai întâi deshidratat, apoi amestecat cu o răşină epoxidică. Pentru unii este un mod ciudat de a păstra „aurul lichid” pe care mamele îl pot produce doar pentru o anumită perioadă de timp, alţii îl văd ca pe un dar minunat care poate fi transmis din generaţie în generaţie. Un vânzător afirmă că „laptele tău matern este încapsulat într-o piatră de răşină, cu opţiunea de a adăuga şi păr şi/sau o părticică din cordonul ombilical‟.
Cercei şi coliere din sterilete
Steriletul este un dispozitiv intrauterin. Reprezintă o formă reversibilă de contracepţie cu acţiune prelungită, cu o eficienţă de 99%. Dispozitivul este plasat în interiorul uterului pentru a preveni sarcina. Un designer de bijuterii din Australia, pe nume Jacqui, creează piese personalizate din păr, dinţi şi chiar oase pentru cei care au pierdut pe cineva drag şi vor să păstreze ceva ce a aparţinut acestuia. Cererea cea mai neobişnuită pe care a primit-o a fost să facă un colier din sterilete folosite. A refuzat din cauza matrialului care era dificil de igienizat şi a faptului că nu putea garanta longevitatea bijuteriei.
Dr. Virginia Smith din Ohio, SUA, a avut o altă idee legată de acest dispozitiv intrauterin. Ea este creatorul unui magazin numit Sharlen Creations, unde îşi vinde modelele de bijuterii personalizate. A creat cercei în formă de sterilet dar cu o bază de răşină. A adăugat sclipici. Ideea a provenit de la o amică, medic ginecolog la rândul ei, care şi-a dorit o pereche de cercei în formă de sterilet.
Legenda mayaşă din spatele creării de bijuterii cu insecte colorate
În perioada Revoluţiei Industriale, femeile din clasa de mijloc au simţit poate că că pierd legătura cu Mama Natură. Lucrarea controversată a lui Charles Darwin despre evoluţie, „Origin of Species”, a fost publicată în 1859, stârnind interesul pentru istoria naturală. O tânără englezoaică s-a mirat că atunci când călătorea în Brazilia, a observat: „muntele era plin de insecte, fluturi şi gândaci coloraţi, mari şi mici‟. De aici, a venit ideea de a le transforma în broşe, cercei, inele sau ace de cravată. Într-o ironie întortocheată, cererea de bijuterii cu insecte a împins rapid cele mai frumoase specii spre pragul de dispariţie.
Practica a evoluat de la bijuterii care încorporează doar părţi de insecte la extreme ulterioare, plasând insecte vii în cuşti delicate, care erau ataşate la îmbrăcămintea unei femei cu un ac. Unii gândaci mai mari erau încrustati în pietre preţioase reale. În prezent, în zona Yucatan din Mexic, gândacii mari coloraţi sunt acoperiţi cu strasuri şi fixaţi cu un lanţ şi un ac de aur.
Citeşte şi:
Această practică provine dintr-o veche legendă mayaşă în care unui şaman i-a fost milă de o prinţesă cu inima zdrobită al cărei iubit a fost condamnat la moarte. El l-a transformat pe tânărul nefericit într-un gândac strălucitor, astfel încât ea să-l poată avea în continuare aproape pentru totdeauna.
Coliere din calculi biliari
Calculii biliari sunt depozite din vezica biliară, un mic organ situat sub ficat. Calculii biliari pot varia ca mărime şi număr. Cei care au simptome ca urmare a formării acestor pietre au nevoie de o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a acestora. Multora nu le pasă de ceea ce se întâmplă cu pietrele biliare care au fost îndepărtate. Unoo au găsit o modalitate creativă de a le folosi, transformându-le în bijuterii. O echipă medicală a unui spital din India a operat o femeie căruia i-a îndepărtat aproximativ 300 de pietre din vezica biliară. Un membru al personalului a cerut unui bijutier să realizeze pentru pacientă, din acele pietre, un colier, cercei, inel pentru nas şi brăţară.
O utilizatoare Instagram, Nicole Angemi, a postat o fotografie cu un rozariu făcut de un bărbat din propriii calculi biliari. A adăugat: „Au fost scoşi din corpul lui acum cinci ani, iar el le-a păstrat şi a făcut rozariul ca o amintire a faptului că lucrurile rele ar trebui transformate în unele bune. A folosit 53 de calculi biliari şi a trebuit să creeze şase altele false pentru a-l completa‟.
FOTO: Instagram/mrs_angemi