Topul naţiunilor fericite

2 shutterstock 1504011164 jpg jpeg

Multe guverne consideră fericirea o problemă naţională. Unele, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, au creat chiar un Minister Al Fericirii, care se ocupă cu starea generală de bine a poporului sau cum ar fi Butanul, care a stabilit un index naţional anual al fericirii, considerat chiar mai important decât Produsul Intern Brut.

Din punctul de vedere al Naţiunilor Unite, la nivel naţional fericirea trebuie măsurată luând în considerare mai mulţi factori: nivelul de trai, suportul social, libertatea de mişcare şi de expresie, generozitatea şi lipsa corupţiei. În topul evaluării nivelului de fericire în 156 state, realizat de Naţiunile Unite (United Nations Sustainable Development Solutions Network), se află:

7. Canada

Speranţa de viaţă îndelungată, populaţie mică şi natura pitorească au fost principalele motive pentru care Canada a urcat pe poziţia 7. În oraşele mari, populaţia este cosmopolită, iar numărul mare de emigranţi contribuie la diversificarea culturii. Drepturile omului şi libertatea de expresie au o mare valoare, iar nivelul de trai este ridicat. Cu alte cuvinte, în pofida frigului, canadienii se bucură de restaurante, teatre, filme, concerte variate, îşi permit să se relaxeze în vacanţe şi au toate uşile deschise pentru a-şi urma visurile.

6. Ţările de Jos

Ţară liberală, unde până şi prostituţia este legală, Olanda – sau Ţările de Jos – o duce foarte bine economic, ceea ce se reflectă în traiul de zi cu zi al localnicilor. Olandezii s-au declarat foarte mulţumiţi de nivelul lor de trai, de beneficiile sociale, de sistemul de sănătate şi de instituţiile medicale şi de sistemul educaţional.

Citeşte şi: Sfaturi pentru o vacanţă ieftină în Europa

5. Elveţia

Ai auzit, vreodată ca un tren să aibă întârziere în Elveţia sau ca vreo maşină să aibă probleme din cauza gropilor din asfalt? Nu doar tehnica avansată, infrastructura perfectă şi economia în floare aduc fericire elveţienilor. Renumita ciocolată şi, în general, mâncare bună şi sănătoasă, peisaje spectaculoase, mediu înconjurător nepoluat şi tot felul de libertăţi civile ridică nivelul de fericire al naţiunii.

4. Islanda

Pe lângă deşerturile de gheaţă, Islanda este faimoasă pentru taxele foarte mici şi generozitatea serviciilor de sănătate şi de educaţie. În plus, Islanda este cea mai publicată ţară din lume, unde unul din 10 cetăţeni au scris o carte. Naţiunile Unite au plasat-o pe locul 4 în special datorită suportului social şi lipsei corupţiei.

3. Danemarca

Casele danezilor sunt relativ micuţe, dar frumos colorate. În general, oamenii se mulţumesc cu puţin şi consideră că au un nivel de trai foarte ridicat. Sunt satisfăcuţi în special de serviciile de sănătate, de educaţie, de prosperitate şi de dezvoltarea umană. Ca mai toată Scandinavia, poluarea este aproape inexistentă – la fel ca şi corupţia.

2. Norvegia

Cei drept, berea e de 5 ori mai scumpă aici decât în restul Europei, însă bunăstarea este unul din motivele principale ale fericirii norvegienilor. În plus, egalitatea socială, criminalitatea foarte scăzută şi natura de o frumuseţe extremă au contribuit la poziţia de top a Norvegiei.

Citeşte şi: Popasuri pe Valea Oltului

1. Finlanda

Când vine vorba de educaţie, libertăţi civile şi calitatea vieţii, nimeni nu bate Finlanda. Cele 5.5 milioane de rezidenţi ai săi se bucură de mai multă pădure pe metru pătrat decât orice alţi lucuitori au Europei. Standerdele foarte înalte de protecţie a mediului înconjurător şi criminalitatea redusă fac din Finlanda una dintre cele mai liniştite şi mai dorite locuri de reşedinţă. Interesant este că în raportul Naţiunilor Unite numărul mare de imigranţi din Finlanda se consideră la fel de fericiţi ca şi localnicii.

Ultimii şapte

La polul opus, cele mai nefericite state din lista Naţiunilor Unite sunt Burundi, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Tanzania, Yemen, Rwanda şi Siria. Războiul, încălcarea drepturilor omului, abuzul şi corupţia politicienilor, terorismul, sărăcia, lipsa suportului social, neîncrederea în instituţiile de învăţământ şi medicale sunt motivele ce aduc nu doar nefericirea oamenilor din aceste ţări, dar şi pierderea speranţei într-o viaţă mai bună.

România, pe ce loc?

Mai cinici de felul nostru, am tinde să credem că suntem undeva la coada listei. Ei bine, în clasamentul celor 156 de naţii, România este al 52-lea cel mai fericit popor. Sigur, mulţi dintre românii intervievaţi de Naţiunile Unite s-au plâns de corupţia instituţiilor statului, de neîncrederea în sistemul medical şi delăsarea celui educaţional.Venitul pe cap de locuitor, peisajele superbe, suportul social, în special şomajul, şi speranţa de viaţă lungă sunt motivele care ne-au ridicat pe locul 52.Recente

Barbarella jpeg
WhatsApp Image 2023 06 02 at 00 58 51 jpeg
Bebe Rexha se lupta cu kilogramele in plus Sursa foto shutterstock 2271496475 jpg
Afis LineUp FULL  cu Parteneri  16p9 1920x1080px NVS  Digital RE 8iun png
Arnold Schwarzenegger foto  Shutterstock jpg
Kate Middleton foto  Shutterstock jpg
Jennifer Lopez Instagram jpg
Eva Mendes foto  Shutterstock jpg
actriță pe covorul roșu sursa  Shutterstock jpg
Frica de zbor jpg
angelina Jolie foto  Shutterstock jpg
Vedete care sufera de tulburare bipolara Sursa foto shutterstock 1604341012 jpg
Arnold Schwarzenegger jpg
Copii jpg
3 lucruri pentru care oamenii te judeca atunci cand te vad prima data Sursa foto shutterstock 660620350 jpg
Zodiacul pasarilor Sursa foto shutterstock 2170596575 jpg
Apa oxigenata in ureche jpg
Kim Kardashian, Kanye West sursa  Shutterstock jpg
Regele Charles, Camilla Parker jpeg
Avion jpg