Topul naţiunilor fericite

2 shutterstock 1504011164 jpg jpeg

Multe guverne consideră fericirea o problemă naţională. Unele, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, au creat chiar un Minister Al Fericirii, care se ocupă cu starea generală de bine a poporului sau cum ar fi Butanul, care a stabilit un index naţional anual al fericirii, considerat chiar mai important decât Produsul Intern Brut.

Din punctul de vedere al Naţiunilor Unite, la nivel naţional fericirea trebuie măsurată luând în considerare mai mulţi factori: nivelul de trai, suportul social, libertatea de mişcare şi de expresie, generozitatea şi lipsa corupţiei. În topul evaluării nivelului de fericire în 156 state, realizat de Naţiunile Unite (United Nations Sustainable Development Solutions Network), se află:

7. Canada

Speranţa de viaţă îndelungată, populaţie mică şi natura pitorească au fost principalele motive pentru care Canada a urcat pe poziţia 7. În oraşele mari, populaţia este cosmopolită, iar numărul mare de emigranţi contribuie la diversificarea culturii. Drepturile omului şi libertatea de expresie au o mare valoare, iar nivelul de trai este ridicat. Cu alte cuvinte, în pofida frigului, canadienii se bucură de restaurante, teatre, filme, concerte variate, îşi permit să se relaxeze în vacanţe şi au toate uşile deschise pentru a-şi urma visurile.

6. Ţările de Jos

Ţară liberală, unde până şi prostituţia este legală, Olanda – sau Ţările de Jos – o duce foarte bine economic, ceea ce se reflectă în traiul de zi cu zi al localnicilor. Olandezii s-au declarat foarte mulţumiţi de nivelul lor de trai, de beneficiile sociale, de sistemul de sănătate şi de instituţiile medicale şi de sistemul educaţional.

Citeşte şi: Sfaturi pentru o vacanţă ieftină în Europa

5. Elveţia

Ai auzit, vreodată ca un tren să aibă întârziere în Elveţia sau ca vreo maşină să aibă probleme din cauza gropilor din asfalt? Nu doar tehnica avansată, infrastructura perfectă şi economia în floare aduc fericire elveţienilor. Renumita ciocolată şi, în general, mâncare bună şi sănătoasă, peisaje spectaculoase, mediu înconjurător nepoluat şi tot felul de libertăţi civile ridică nivelul de fericire al naţiunii.

4. Islanda

Pe lângă deşerturile de gheaţă, Islanda este faimoasă pentru taxele foarte mici şi generozitatea serviciilor de sănătate şi de educaţie. În plus, Islanda este cea mai publicată ţară din lume, unde unul din 10 cetăţeni au scris o carte. Naţiunile Unite au plasat-o pe locul 4 în special datorită suportului social şi lipsei corupţiei.

3. Danemarca

Casele danezilor sunt relativ micuţe, dar frumos colorate. În general, oamenii se mulţumesc cu puţin şi consideră că au un nivel de trai foarte ridicat. Sunt satisfăcuţi în special de serviciile de sănătate, de educaţie, de prosperitate şi de dezvoltarea umană. Ca mai toată Scandinavia, poluarea este aproape inexistentă – la fel ca şi corupţia.

2. Norvegia

Cei drept, berea e de 5 ori mai scumpă aici decât în restul Europei, însă bunăstarea este unul din motivele principale ale fericirii norvegienilor. În plus, egalitatea socială, criminalitatea foarte scăzută şi natura de o frumuseţe extremă au contribuit la poziţia de top a Norvegiei.

Citeşte şi: Popasuri pe Valea Oltului

1. Finlanda

Când vine vorba de educaţie, libertăţi civile şi calitatea vieţii, nimeni nu bate Finlanda. Cele 5.5 milioane de rezidenţi ai săi se bucură de mai multă pădure pe metru pătrat decât orice alţi lucuitori au Europei. Standerdele foarte înalte de protecţie a mediului înconjurător şi criminalitatea redusă fac din Finlanda una dintre cele mai liniştite şi mai dorite locuri de reşedinţă. Interesant este că în raportul Naţiunilor Unite numărul mare de imigranţi din Finlanda se consideră la fel de fericiţi ca şi localnicii.

Ultimii şapte

La polul opus, cele mai nefericite state din lista Naţiunilor Unite sunt Burundi, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud, Tanzania, Yemen, Rwanda şi Siria. Războiul, încălcarea drepturilor omului, abuzul şi corupţia politicienilor, terorismul, sărăcia, lipsa suportului social, neîncrederea în instituţiile de învăţământ şi medicale sunt motivele ce aduc nu doar nefericirea oamenilor din aceste ţări, dar şi pierderea speranţei într-o viaţă mai bună.

România, pe ce loc?

Mai cinici de felul nostru, am tinde să credem că suntem undeva la coada listei. Ei bine, în clasamentul celor 156 de naţii, România este al 52-lea cel mai fericit popor. Sigur, mulţi dintre românii intervievaţi de Naţiunile Unite s-au plâns de corupţia instituţiilor statului, de neîncrederea în sistemul medical şi delăsarea celui educaţional.Venitul pe cap de locuitor, peisajele superbe, suportul social, în special şomajul, şi speranţa de viaţă lungă sunt motivele care ne-au ridicat pe locul 52.Recente

Paris Hilton este disperata sa si gaseasca catelul jpg
13166749 107305913017982 387879570 n jpg
Meryl Streep, Jennifer Lawrence, Charlize Theron, salariu negociat foto  Shutterstock jpg
Cei mai impiedicati hoti din lume Sursa foto Shutterstock 2045111030 jpg
Coolio, 10 copii și mai multe amante foto  Shutterstock jpg
Obiceiurile regelui charles al III lea, foto instagram jpg
Katy Perry jpg
Obiceiul alimentar al actritei Gwyneth Paltrow o face sa se simta grozav la 50 de ani Sursa foto Shutterstock 1544970053 jpg
Kim Kardashian, reguli în avionul privat sursa foto  Instagram Kim Kardashian jpg
James Bond, Daniel Craig jpeg
Camilla Parker si Charles jpg
Antonio Banderas si iubita lui demonstreaza ca dragostea nu are varsta Sursa foto Shutterstock 1409689958 jpg
new amsterdam 2 png
Pablo Picasso, primul cuvânt rostit sursa foto  Shutterstock jpg
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg