Destinul prinţesei Ka’iulani, ultima din familia regală hawaiană. S-a opus anexării statului Hawaii la SUA
Prinţesa Victoria Ka’iulani a murit la numai 23 de ani. A fost ultimul moştenitor al coroanei hawaiene şi una dintre ultimele speranţe în menţinerea vie a monarhiei în faţa imperialismului american.
Ultima moştenitoare a coroanei hawaiene, prinţesa Victoria a fost cunoscută pentru poporul ei ca „Ka’iulani, cel mai înalt punct al cerului”. S-a născut când ţara ei începuse să fie transformată de baroni ai zahărului americani.
De-a lungul secolului care a urmat morţii ei la vârsta de 23 de ani, prinţesa Ka’iulani a fost apreciată pentru modul în care a pledat în numele Hawaii.
Prinţesa Ka’iulani a fost educată în stil occidental
Când s-a născut prinţesa hawaiană Ka’iulani, în anul 1875, Hawaii era o ţară foarte diferită de ceea ce fusese cu un secol înainte. Într-o serie de bătălii, strămoşul ei, Kamehameha I, a condus mii de soldaţi spre victoria asupra unora regate pentru a forma un Regat hawaian unit. În următoarele decenii, regatul a cunoscut o revoluţie socială, politică şi economică. Creştinismul a devenit religia dominantă. Zeci de diplomaţi au sosit aici din naţiuni din întreaga lume, iar plantaţiile de zahăr vaste au devenit motorul economic al ţării.
Când tatăl lui Ka'iulani, scoţianul Archibald Scott Cleghorn, a sosit la Honolulu în 1851, capitala semăna cu oricare alt oraş din Scoţia natală, cu lumini stradale pe bază de kerosen în cartierele mai înstărite, biserici, domni hawaiieni bine îmbrăcaţi şi doamne care aveau întâlniri sociale. El a construit un mic imperiu mercantil şi şi-a obţinut cetăţenia în 1870. S-a căsătorit cu prinţesa Likelike, apoi a susţinut accesul la tron al fratelui ei, Kalākaua, astfel încât la momentul naşterii ei, Ka’iulani era deja moştenitoare a Casei Kalākaua.
Prinţesa Ka’iulani a primit o educaţie în stil occidental, pe care părinţii ei o considerau potrivită pentru o prinţesă. Aceasta includea în principal citire, scriere, muzică şi bune maniere.
Citeşte şi:
Pentru Ka’iulani a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa ei. Se juca cu prietenii, călărea poneiul ei preferat, învăţa să picteze, naviga şi se bucura de compania guvernantei ei americane. În paralel însă, familia ei se lupta să păstreze controlul asupra regatului.
Regele a făcut greşeala de a numi occidentali în poziţii politice cheie
În 1886, Palatul Iolani a fost primul loc din ţară în care a existat iluminat electric. Unchiul prinţesei Victoria şi-a prezentat garda regală şi mii de invitaţi s-au minunat de inovaţie. Progresul tehnologic a fost curând umbrit de boala prinţesei Likelike, mama prinţesei Victoria. În timpul bolii îndelungate, Likelike a prevăzut că fiica ei va părăsi Hawaii mult timp, că nu se va căsători niciodată şi nu va fi niciodată regină. Când a murit, în 1887, regatul s-a cufundat într-o perioadă de doliu naţional şi Ka’iulani a devenit al doua persoană la tron. S-a decis atunci ca ea să-şi termine educaţia în Marea Britanie, ţară către care familia ei privea ca spre un model de bună guvernare regală.
În acelaşi timp, regele Kalākaua se afla constant în mijlocul controverselor, în timp ce numea oportunişti occidentali în poziţii politice importante. Ca răspuns, un grup de hawaiieni şi baroni americani ai zahărului au mobilizat o miliţie împotriva lui, numită Honolulu Rifles. Aceasta l-a forţat pe Kalākaua să semneze o nouă constituţie, chiar dacă hawaiii nativi au respins-o din toată inima. Noua constituţie a predat efectiv controlul regatului unui legislativ dominat de Europa.
Regina Elisabeta a II-a, inventatoarea. Lucrul adorabil pe care l-a creat Majestatea Sa
În 1890, regele a murit în timpul unei călătorii la San Francisco de boala lui Bright la vârsta de 54 de ani. Ka’iulani a fost prima care a aflat vestea tristă când a ajuns în Anglia. Sora regelui, Lili’uokalani, a fost încoronată şi aceasta s-a trezit pe tron cu prea puţină putere. Primele ei ordine au fost s-o numească moştenitor pe Ka’iulani, să restabilească guvernarea principalelor insule care fuseseră abolite în temeiul constituţiei din 1887 şi să se elibereze de miniştrii necooperanţi ai predecesorului său.
În Anglia, Ka’iulani se apropia de sfârşitul anilor de studiu şi începea să-i fie foarte dor de casă, dar a rămas departe mulţi ani. Ca răspuns la solicitările liderilor nativi hawaiieni, regina Lili’uokalani a elaborat o nouă constituţie în 1893 care să-i restabilească puterea. Proprietarii de afaceri americani şi europeni din Honolulu au format o miliţie susţinuţi de marinari şi marinari din SUA. Trupele reginei au fost neputincioase.
De la intrarea în Palatul Iolani, avocatul Henry E. Cooper a citit o proclamaţie prin care se declara sfârşitul monarhiei hawaiene şi înlocuirea acesteia cu o republică, „până când vor fi negociate şi convenite condiţiile de unire cu Statele Unite ale Americii".
Ka’iulani’s a fost ultima care a susţinut monarhia hawaiană
Prinţesa Ka’iulani a fost sfătuită să viziteze SUA pentru a încerca refacerea monarhiei. Ea a profitat de ocazie pentru a efectua o vizită de stat informală preşedintelui Grover Cleveland, care a numit lovitura de stat „un act de război” nejustificat, dar care nu a vrut sau nu a putut să întoarcă vasta influenţă a baronilor zahărului din cercurile politice de la Washington.
Ka’iulani s-a întors acasă pentru prima dată după 8 ani. Ea şi tatăl ei, împreună cu restul elitei din Honolulu, au oferit o primire călduroasă trupelor americane când războiul lor împotriva Spaniei a izbucnit în aprilie 1898.
La Washington, succesorul lui Cleveland, William McKinley, a convins Congresul să aprobe anexarea Republicii Hawaii pe motiv că insulele erau vitale pentru controlul Pacificului. Fără un regat pe care să-l conducă, Ka’iulani a rămas fără putere, iar situaţia financiară a familiei s-a înrăutăţit.
După o călătorie pe timp de furtună, prinţesa s-a îmbolnăvit. Dusă la casa ei din copilărie pentru a-şi reveni, starea ei s-a agravat şi a murit în martie 1899, la doar 23 de ani. Moartea lui Ka’iulani a fost un şoc pentru tatăl ei, mătuşa ei şi toţi hawaiienii care s-au opus anexării ţării lor la SUA. Familia regală hawaiană a dispărut în mare măsură din politică odată cu amintirea ultimei prinţese moştenitoare a regatului.
FOTO: Instagram/thedreamstress