Nadia Comăneci, de la copilul greu energic, greu de ținut în frâu, la prima gimnastă de nota 10

La vârsta de 14 ani, gimnasta română Nadia Comăneci a luat primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice. Evenimentul a fost atât de neașteptat încât tabela de marcaj a indicat nota 1, deoarece nu era setată pentru note mai mari de 9.

image

Erau Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, din 1976, când gimnasta acum retrasă a mai luat încă alte șase note de 10 la probele la care a participat. Nadia Comăneci a rămas în memora colectivă ca una dintre cele mai celebre gimnaste la nivel mondial, care a contribuit decisiv la creșterea popularității acestui sport.

image

A pus România pe harta gimnasticii mondiale

Nadia Comăneci s-a născut în România comunistă pe 12 noiembrie 1961, la Onești, județul Bacău. Mama ei a înscris-o la gimnastică deoarece era un copil energic, greu de ținut în frâu, iar la șapte ani a ajuns la școala de gimnastică a celebrului antrenor Béla Károlyi. La vârsta de nouă ani, devenea cea mai tânără campioană națională.

image

În 1976 a fost numită „Atleta Anului‟ de agenția de știri Associated Press, după ce a luat trei medalii de aur și una de argint la Campionatul European de Gimnastică din 1975. Ca urmare a succesului de la Montreal, de unde s-a întors cu șapte note de 10 și trei medalii de aur, în țară a primit distincția de „Erou al Muncii Socialiste‟.

Citește și Lucruri mai puţin ştiute legate de cifra 10

Activitatea competițională a Nadiei Comăneci, plină de reușite naționale și internaționale, a fost marcată de muncă istovitoare, abuzuri fizice și psihice din partea antrenorilor, inclusiv înfometare, de momente de singurătate și de disperare. Însă ambiția și lumina ei interioară au ajutat-o să meargă înainte și să caute mereu perfecțiunea.

image

În 1980, după Jocurile Olimpice de la Moscova, Nadia s-a retras din activitate. A obținut apoi o diplomă în educație sportivă la Universitatea Politehnică din București și a devenit membră a Federeției Române de Gimastică, unde antrena tineri gimnaști. În noiembrie 1989, cu câteva săptămâni înainte de Revoluția care avea să răstoarne regimul comunist în România, gimnasta a ieșit ilegal din țară și a cerut azil politic în SUA.

Și-a cunoscut viitorul soț la 14 ani

Începând o viață nouă peste Ocean, Nadia Comăneci a promovat echipamente de sport și rochii de mireasă, iar ulterior, împreună cu gimnastul Bart Conner, care i-a devenit soț în 1996, au devenit proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner.

Nadia și Bart se cunoscuseră la o competiție de la Madison Square Garden din New York, în martie 1976. El câștigase titlul masculin, iar ea, titlul feminin. În fotografia de la eveniment, ea apare ridicându-și cupa, în timp ce el îi depune un sărut pe obraz. În 1991, cei doi s-au regăsit în SUA și au devenit prieteni, iar în 1994 s-au logodit.

image

O femeie serioasă, cu un umor molipsitor

Bart spune că, pe lângă faptul că o admira ca sportivă, i-a plăcut la Nadia că este genul de persoană serioasă și în același timp are un simț al umorului molipsitor. El a fost cel care a ajutat-o să iasă din relația abuzivă cu bărbatul care o ajutase să fugă din România și care a susținut-o moral prin convorbiri telefonice, până când au ajuns să locuiască împreună în același oraș. În 2006, Nadia și „domnul Comăneci‟, cum se autodenumea în glumă Bart, au devenit părinții lui Dylan.

Vezi și Dueluri cu pistoale, căţărări pe frânghii, competiţii de tuns câini. Probe sportive inedite la Jocurile Olimpice

De-a lungul anilor, Nadia a ținut lecții de gimnastică, a susținut discursuri motivaționale și a avut diverse activități caritabile, inclusiv pentru orfanii din România. În 2004, fosta glorie a gimnasticii și-a publicat volumul de memorii „Scrisori către o tânără gimnastă‟, iar în 2015, a devenit subiectul filmului documentar „Eternal Princess‟, regizat de Katie Holmes.

În 2016, a apărut într-un nou documentar, „Nadia Comăneci, la gymnaste et le dictateur‟, iar în 2021 a devenit din nou subiect de carte, când Stejărel Olaru a publicat biografia „Nadia și Securitatea‟.

Inclusă printre atleții majori ai secolului al XX-lea de către Laureus World Sports Academy, posesoare a nouă medalii olimpice și a patru medalii la campionatele mondiale, Nadia Comăneci a fost un model pentru fetițele de pretutindeni care își doreau să fie ca ea și a rămas în istorie drept una dintre cele mai bune gimnaste din lume.

@GettyRecente

Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg
Nume de copii inspirate din seriale Sursa imagine Pixabay jpg
3 zodii carora le merge de minune in plan personal pana pe 27 noiembrie Sursa imagine Pixabay jpg
315521374 433605862308075 4277944834134736587 n jpg
Regalitati jpg
Eddie Murphy, Whitney Houston, telefon în ziua nunții 1 foto  Shutterstock jpg
Charlie Chaplin jpeg