Povestea lui Charles Joughin, bucătarul de pe Titanic. Cum a supravieţuit şi cum a salvat viaţa unor pasageri

1 titanic jpg jpeg

Charles John Joughin s-a născut în Birkenhead, pe 3 august 1879, iar pe Titanic era responsabil de munca a 13 oameni, pentru care era plătit cu 12 lire sterline pe lună, unul dintre cele mai mari salarii de la bordul faimoasei nave.

La 30 de ani, câţi avea când şi-a depus cererea de-a deveni bucătarul de pe Titanic, Charles era însurat cu Louise (31) şi avea doi copii, pe Agnes (3), născută în Liverpool, şi pe Roland (1), care a venit pe lume în Southampton.

Joughin s-a numărat printre supravieţuitorii de pe Titanic, fiind salvat de Carpathia şi dus în New York pe 16 aprilie 1912. S-a întos în Marea Britanie şi a fost chemat ulterior, de autorităţile britanice, să dea declaraţii despre scufundarea Titanicului. Ce a povestit acesta în declaraţiile sale oficiale?

Charles Joughin a depus mărturie că el nu era de serviciu când s-a întâmplat accidentul, ci se afla în cabina sa. Totuşi a contribuit din plin la salvarea câteorva vieţi omeneşti. Cum a reuşit asta?

În primă instanţă, i-a trimis pe brutarii lui cu 50 de pâini pe care să le ia oamenii în bărcile de salvare şi apoi s-a întors în camera lui pentru a lua o gură de băutură. După aceea a urcat pe punte, pentru a se urca în barca de salvare care i-a fost atribuită, însă a început să ajute femeile şi copiii, fără ca el să pună piciorul în barca de salvare care-i fusese desemnată.

A coborât din nou în cabina sa, a mai luat o gură de liquor, pentru a se îmbărbăta puţin, apoi a urcat iar pe punte. A început să arunce scaune în apă, pentru a le fi de folos celor care cădeau din bărcile de salvare sau celor care se aruncau în apă de teamă să nu se scufunde odată cu Titanicul. Gestul lui – pe cât de neînsemnat, pe atât de practic – a reuşit să le vină în ajutor celor care căutau cu disperare câte un obiect de care să se agaţe ca să nu se înece. S-a urcat, într-un sfârşit, într-o barcă de salvare şi apoi, odată ajuns pe apă, a început să înoate spre altă barcă, cea care i-a salvat viaţa.

După Primul Război Mondial, Joughin şi-a continuat cariera de bucătar pe Baltic, în 1919, şi Fort Victoria, în 1920. După câţiva ani de traversări transatlantice, Charles a hotărât să emigreze în Statele Unite şi s-a stabilit în Paterson, New Jersey, unde şi-a găsit sfârşitul pe 9 decembrie 1956.

Foto - Shutterstock



Recente

Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg