Povestea marinarului suedez care a devenit rege după ce a fost capturat de canibali

1 marinar jpg jpeg

La începutul secolului al XX-lea, ziarele aduceau în atenţia publicului larg povestea suedezului cu ochi albaştri, care devenise regele insulei Tabar din Papua Noua Guinee.

Carl Petterson era un marinar suedez care începuse să nevigheze încă de la vârsta de 17 ani. După o carieră de peste 6 ani petrecută pe apă, Carl şi-a propus, în 1898, să lucreze pentru compania germană Neuguinea-Compagnie, cu sediul central în Kokopo, Papua Noua Guinee. În ziua de Crăciun din 1904, vasul pe care se afla s-a scufundat în oceanul Pacific, în apropierea insulei Tabar. Însă tot răul spre bine!

Nativii de pe insula respectivă erau canibali, lucru care nu însemna decât un singur lucru – odată cu scufundarea unei corăbii în apropierea lor, „cina” putea fi servită! Odată ajuns la mal, Petterson a fost înconjurat de localnicii curioşi şi... înfometaţi. Tocmai se pregăteau să-l omoare şi să-l mănânce, când cei din trib au fost uimiţi de culoarea ochilor lui atunci când acesta i-a deschis. Spre deosebire de toţi ochii pe care-i văzuseră ei până atunci, ai lui erau albaştri.

Contrar aşteptărilor, cei de pe insulă l-au lăsat pe suedez să trăiască. Era puternic, plin de farmec şi atrăgător, lucru care nu i-a scăpat deloc din vedere fiicei regelui din Tabar. După trei ani petrecuţi pe insulă, Petterson s-a însurat, în 1907, cu Prinţesa Singdo, fiica Regelui Lamy. A început să vândă copra, miezul uscat al nucii de cocos, care conţine ulei, după care şi-a dezvoltat propria plantaţie de nuci de cocos, pe care a denumit-o Teripax.

După moartea Regelui Lamy, fostul marinar a devenit conducătorul insulei. Printre oamenii lui, era cunoscut ca „puternicul Charley”, denumire dată după fizicul său bine dezvoltat. Petterson avea succes în afacerea pe care şi-o pusese pe picioare şi era fericit în căsnicia sa.

A avut opt copii cu Singdo, şi-a dezvoltat plantaţia sa şi îşi trata muncitorii în cel mai corect mod posibil. Cei de pe insulă îl plăceau şi, mai important decât orice, îl respectau. Însă întreaga lui decădere s-a produs din momentul în care soţia lui a murit, răpusă de boală, în 1921.

S-a întors în Suedia, în 1922, unde a cunoscut-o pe Jessie Louisa Simpson, pe care a adus-o pe insulă şi cu care s-a căsătorit un an mai târziu. În absenţa sa, plantaţia a avut de suferit, aproape că a dat faliment, iar cei doi proaspeţi soţi au făcut malaria. Norocul i-a surâs „puternicului Charley” în momentul în care a descoperit un mic depozit de aur pe insula Simberi. Însă fericirea sa a fost de scurtă durată.

Soţia lui a încercat să se însănătoşească, căutând tratament în Australia, apoi în Suedia, dar a murit, într-un final, de malaria şi cancer în Stockholm, în 1935. În acelaşi an, Petterson a părăsit Tabar şi şi-a pierdut viaţa, doi ani mai târziu, în Sydney, unde a făcut infarct.

Foto - ShutterstockRecente

inot   piscina   woman gb77933578 1280 jpg
olivia newton john jpeg
vedete jpg
elvis 0 profimedia 0308411997 jpg
robin williams shutterstock 87978553 jpg
Greta Thunberg shutterstock 1346536709 jpg
par lung   barbat   shutterstock 759071578 jpg
ochi shutterstock 2176700177 jpg
Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg