Nu există o vârsta anume la care trebuie să aibă loc prima vizită la ginecolog, însă după începerea vieţii sexuale nu mai poate fi inventat niciun motiv pentru care să fie amânată.

Una dintre cele mai frecvente boli pelvine inflamatorii este anexita. În mod total greşit aceasta este popular denumită „răceală la ovare”. De fapt, anexita nu este o răceală şi nici nu se manifestă ca o răceală. Mai mult, anexita rar ajunge să vizeze ovarele, ea manifestându-se în general la nivelul colului uterin, uterului sau trompelor uterine.

„Afecţiunea – care este o infecţie bacteriană - îşi face semnalată prezenţa prin dureri în partea inferioară a abdomenului, scurgeri vaginale anormale şi febră. Atunci când infecţia se agravează, durerile sunt mai puternice şi pot fi însoţite de stări de vomă şi uneori de simptome asemănătoare infecţiei urinare, respectiv usturimi la micţiune şi nevoia de a merge des la toaletă”, avertizează dr. Andreas Vythoulkas. Anexita, ca de altfel orice altă boală inflamatorie pelvină – poate determina infertilitate. Reversibilă dacă tratamentul este urmat corect, dar permanentă dacă apar complicaţii ca urmare a faptului că nu a fost tratată.

„Infecţiile genitale precum gonoreea sau infecţia cu Chlamydia, mycoplasma, ureaplasma şi streptococul de grup B determină infertilitate, acesta fiind motivul principal pentru care vizita la medicul ginecolog se impune de la apariţia primelor semne”, mai atrage atenţia dr. Vythoulkas.

O altă afecţiune care netratată conduce la infertilitate este cervicita (rana pe colul uterin). Ea poate fi urmarea unei infecţii, dar poate fi cauzată şi de sterilet sau produsele de igienă intimă, de folosirea îndelungată a tampoanelor interne, de traumatisme determinate de contactul sexual sau poate fi chiar o reacţie la anticoncepţionale. În multe situaţii, cervicita este asimptomatică, din acest motiv vizitele regulate la medicul ginecolog fiind extrem de importante. Altfel, pentru ignorarea unei afecţiuni uşor tratabile, preţul plătit mai târziu devine foarte mare, atat din punct de vedere financiar cat şi emoţional.

Sursă imagine: maxisciences.com