4 obiceiuri sănătoase pentru a-ți proteja corpul și mintea

Mulți dintre noi ne dorim să ne păstrăm o stare bună a sănătății fizice și emoționale, să avem grijă de propria persoană și de cei dragi.

image

Este adevărat că unii factori de risc nu pot fi ocoliți, însă o serie de alegeri legate de stilul de viață poate să ne ajute să reducem riscul de afecțiuni cronice. Iată mai jos patru obiceiuri sănătoase pentru a-ți proteja corpul și mintea.

Protecția înseamnă grijă pentru sănătate

Specialiștii spun că jumătate dintre bolile cele mai frecvente ar putea fi prevenite, dacă am fi mai atenți la obiceiurile noastre cotidiene. Un stil de viață echilibrat, controalele medicale în scop profilactic, dar și planurile de protecție financiară se numără printre metodele prin care putem să ne protejăm sănătatea fizică și psihică. Iată câteva sfaturi simple pe care le poți pune în practică:

●     Alege alimentele sănătoase - alimentația este esențială pentru prevenirea unor afecțiuni cronice grave, precum cele cardiace, cancerul, diabetul zaharat etc. Consumă cât mai multe legume și fructe de toate culorile și cereale integrale, redu consumul de carne roșie, mizând mai ales pe pește și alege produse neprocesate.

●     Fă-ți regulat analizele - testele de sânge (hemoleucogramă, profil lipidic, colesterol) și din alte secreții (Babeș-Papanicolau), efectuate regulat, pot ajuta la depistarea din timp a anumitor patologii. În scop profilactic, pot fi efectuate controale stomatologice, ecografii mamare, cardiace și abdominale. Medicul de familie te poate ajuta cu recomandări în acest sens, în funcție de vârstă, istoricul medical și factorii de risc.

●     Optează pentru o asigurare de viata - care te poate ajuta să faci față financiar unei situații neplăcute cu care te poți confrunta. Asigurările de viață sunt de mai multe tipuri și pot acoperi situații dintre cele mai diverse, de la accidente la boli grave și deces. Stilul de viață și nevoile personale sunt cele care dictează, atunci când îți alegi asigurarea de viață.

Acordă-ți timp pentru relaxare, liniște și energie pozitivă

Tehnicile de relaxare pot ajuta la reducerea stresului, o problemă cu care mulți dintre noi ne confruntăm, poate, zilnic. Exercițiile de respirație profundă, relaxarea musculară, meditația și yoga sunt metode excelente de a încetini ritmul cardiac și respirația, de a relaxa mușchii și, în cele din urmă, de a calma mintea. Pentru a profita cu adevărat de beneficiile acestor tehnici de relaxare, exercițiile trebuie să fie efectuate în mod regulat, inclusiv în zilele în care te simți bine și simți că nu ai avea nevoie. Încearcă să practici tehnica preferată de relaxare timp de cel puțin 5-10 minute în fiecare zi. Exercițiile de respirație profundă ajută la o mai bună oxigenare a organismului, la diminuarea stresului și anxietății, la sporirea capacității de concentrare, cât și la stimularea sistemului imunitar.

Creează-ți o comunitate de încredere

Numeroase studii au arătat că interacțiunile sociale ar putea fi la fel de benefice pentru sănătate ca o dietă echilibrată și activitățile fizice. Un studiu realizat pe o perioadă de 75 de ani, de către cercetătorii de la Harvard Medical School, a arătat că ar fi posibil să se prezică, începând cu vârsta de 50 de ani, pe baza calității relațiilor lor, care oameni vor trăi mai mult, vor avea o stare mai bună a sănătății și vor fi mai fericiți. Oamenii care au cercul lor de prieteni și discută regulat cu ei au, în medie, o speranță de viață cu 15 ani mai mare decât cea a unei persoane solitare. Dezvoltarea unei vieți sociale active presupune participarea la activități colective care ți se potrivesc, de exemplu diverse ateliere tematice care vizează dezvoltarea pasiunilor tale. De asemenea, poți practica voluntariatul într-o asociație, sau poți să te înscrii într-un club sportiv dedicat vârstei tale.

Provoacă-ți mintea în fiecare zi

Să-ți antrenezi permanent creierul înseamnă să te protejezi de afecțiunile care deteriorează funcțiile cognitive, respectiv capacitatea creierului de a comunica, de a se concentra sau chiar de a-și aminti anumite detalii. Dacă îți provoci mintea în fiecare zi, îți ajuți creierul să se mențină mai tânăr, chiar și la vârste înaintate. Cum poți face asta? Variază activitățile, de la grădinărit și călătorii la jocuri de societate, citit sau învățarea unei limbi străine. Astfel, stimulezi creierul în ansamblu.

Prevenția este o atitudine pe care o poți adopta în viața de zi cu zi, pentru a rămâne sănătos și, în același timp, pentru a continua să faci ce te pasionează și a te bucura alături de cei dragi.

Sursa foto: Shutterstock