5 paşi simpli pentru a te răcori acasă. Nu vei avea nevoie de aerul condiţionat
Suntem deja la începutul sezonului de vară şi cât de curând ne vor aştepta zilele toride, iar tot ceea ce ne-am putea dori, pe lângă o îngheţată sau un concediu la mare, este să ne răcorim în propria noastră locuinţă. Iată cinci sfaturi care te pot ajuta să alegi varianta cea mai potrivită pentru tine atunci când vine vorba despre confort şi starea de bine... în acest anotimp călduros şi iubit de toată lumea!
1. Trage draperiile; pune copertine sau obloane; aplică film pe ferestre
Eficacitatea poate depinde de tipul şi de culoarea materialului. Studiile au demonstrat cum draperiile de culoare nici prea deschisă, nici prea închisă (mediu) cu suporturi din plastic alb pot reduce căldura razelor de soare cu până la 33%. Poţi folosi inclusiv obloane exterioare sau copertine, acestea având o eficacitate de la 50 până la 70%. Filmele pentru ferestre sunt accesibile la preţ şi pot scădea căldura cu 5 până la 10 grade Celsius.
2. Ventilatorul
Din păcate, un ventilator obişnuit nu poate să răcorească întreaga cameră. În schimb, un ventilator de tavan este considerat mult mai eficient deoarece împrăştie uniform aerul care te va răcori. Opreşte-l înainte să pleci din cameră şi aminteşte-ţi că acesta te răcoreşte pe tine şi nu camera. Nu-l folosi pe timpul nopţii.
3. Hidratează-te corespunzător
Organismul are nevoie de apă pentru a face faţă eficient temperaturilor crescute.Când te încălzeşti prea mult, corpul tău începe să transpire. Problema este că transpiraţia excesivă poate duce la deshidratare. Dacă faci sport, este indicat să înlocuieşti lichidele pierdute şi să te menţii hidratat. Atenţie însă la consumul excesiv de apă care poate provoca ceea ce se numeşte intoxicaţia cu apă (hiponatremie).
4. Compresele reci şi duşul cald
Aplicarea unor comprese umede şi reci pe piele îţi poate ajuta corpul să se răcorească. Este recomandat să le aşezi pe punctele de puls, cum ar fi zona gâtului sau încheieturile mâinii. În aceste zone, vasele de sânge sunt aproape de suprafaţa pielii tale, ceea ce înseamnă că senzaţia răcoroasă va lua mai multă căldură din corpul, astfel că îţi va putea scădea temperatura mai repede. Nu folosi gheaţă direct pe piele deoarece o poate deteriora! Nu aplica mai mult de 20 de minute o dată la 2-4 ore. Oricât de surprinzător ar părea, un duş cald te poate răcori mai mult decât ar face-o un duş rece.
5. Consumă alimente care te răcoresc şi evită alcoolul
Poţi adăuga în alimentaţia ta pepenele roşu, salatele cu legume, menta, ardeii iuţi, inclusiv băuturi non-alcoolice.