Adevărat sau fals despre cancerul de sân. Află dacă antiperspirantele sunt factor de risc sau nu!

1 cancer san jpg jpeg

Despre cancerul mamar circulă adesea informaţii contradictorii sau neverificate. Despre această boală se fac numeroase studii, menite să facă diferenţa între mituri şi adevăruri medicale.

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei este cel de sâni, aproape 10.000 de românce fiind depistate anual cu această afecţiune. Statisticile arată că 1 din 8 femei va face cancer mamar la un moment dat în viaţă. De aceea, controalele periodice ale sânilor trebuie începute cât mai devreme, fiind esenţiale la femeile care au rude (mamă, soră, mătuşă) cu această boală. Foarte rar, cancerul mamar apare şi la bărbaţi.

«Alăptarea are efect protector»

ADEVĂRAT. Printre numeroasele beneficii ale alăptării se numără şi protecţia oferită contra cancerului mamar. Potrivit cercetărilor, femeile care alăptează 1 an au o protecţie de 5% faţă de această boală. Explicaţia: alăptarea favorizează scăderea nivelului estrogenului. Cu toate acestea, nodulii la sâni apăruţi în perioada alăptării nu trebuie ignoraţi.   

«Antiperspirantele sunt factor de risc»

FALS. S-a speculat multă vreme că antiperspirantele pot duce la apariţia cancerului mamar. Incriminat este un compus pe bază de aluminiu, care împiedică eliminarea toxinelor prin transpiraţie. Potrivit Institutului Naţional al Cancerului din SUA, nu există suficiente dovezi care să arate că folosirea antipersiprantelor duce la apariţia cancerului de sân. Pe de altă parte, parabenii folosiţi nu doar în antiperspirante, ci şi în produselele de îngrijire şi de înfrumuseţare pot acţiona în organism precum estrogenul.

«Alimentaţia influenţează riscul de apariţie a bolii»

Din ce în ce mai multe cercetări au arătat că există o legătură între alimentaţia nesănătoasă şi apariţia cancerului de sân. În vreme ce unele alimente au efect protector, altele pot fi factori de risc. Printre alimentele benefice se numără legumele crucifere (varza, broccoli), care, consumate regulat, pot reduce cu 20 până la 40% incidenţa cancerului la sân, potrivit unui studiu suedez. Trebuie evitate grăsimile saturate (prezente în carnea de porc, lactate) şi cele trans (obţinute, în cele mai multe cazuri, prin hidrogenarea industrială a uleiurilor vegetale şi conţinute de produsele de patiserie, dulciuri).  

« Mamografiile de rutină pot cauza boala în loc să o prevină»

Există temerea că mamografiile de rutină pot favoriza apariţia cancerului mamar. Este adevărat că mamografia presupune o doză de iradiere, însă aceasta este minimă, mai ales dacă alegi aparatele moderne precum mamografia digitală. Potrivit specialiştilor, beneficiile depistării timpurii a cancerului mamar prin mamografie depăşesc estimările teoretice ale riscurilor asociate expunerii la radiaţii ionizante. Introducerea mamografiei pentru screening-ul cancerului mamar a dus la scăderea mortalităţii cu peste 30%.

Foto: Shutterstock

Citeşte şi: De ce este nocivă grăsimea de pe burtă. Câţi centimetri este bine să ai în talie