Când sunt indicate băile de şezut şi ce poţi trata cu ajutorul lor

1 baie sezut jpg jpeg

Hemoroizi, infecţii vaginale sau cistită? În astfel de probleme, poţi încerca băile de şezut. Află cum se fac şi ce plante să foloseşti în funcţie de problema de sănătate pe care vrei să o tratezi.

Parte a hidroterapiei, băile de şezut sunt apreciate pentru ameliorările şi efectele dovedite în diverse afecţiuni. Pentru a face o baie de şezut, se umple cada cu apă până în zona taliei sau se foloseşte un lighean în care se stă cu partea posterioară. Apa poate fi fierbinte sau călduţă, suportabilă, ori rece, în funcţie de ce se tratează. Băile de şezut calde sunt benefice pentru tratarea durerilor sau inflamaţiilor organelor genitale sau ale regiunii pelviene. Cele reci sau la temperatura camerei sunt indicate în boala hemoroidală, pentru descongestionarea locală, având un efect tonic. În timp ce băile calde pot dura 20-30 de minute, cele reci nu trebuie să fie mai mari de 15 minute. În general, băile de şezut nu implică riscuri sau efecte adverse dacă se respectă recomandările.  

Lumânărica, indicată în boala hemoroidală  

Băile de şezut cu lumânărică dau rezultate în ameliorarea hemoroizilor, dar ele nu înlocuiesc stilul de viaţă sănătos şi vizita la medic. Se prepară o infuzie din 50 g de frunze de lumânărică la un litru de apă clocotită (se aşteaptă până apa se răceşte). Sunt recomandate două astfel de băi, una dimineaţa şi una seara, înainte de culcare. 

Ce poţi trata cu gălbenele  

Renumite pentru acţiunea calmantă şi dezinfectantă, gălbenelele reduc disconfortul care apare la nivelul mucoasei anale şi vaginale. Băile de şezut cu gălbenele sunt recomandate în caz de hemoroizi, leucoree, candidoză sau alte micoze. Pentru băile de şezut se face un ceai din două linguri de gălbenele la un litru de apă. Tot pentru băi de şezut poate fi folosit un macerat din 100 g de plantă uscată, care se lasă în patru litri de apă peste noapte. A doua zi, se fierbe, se strecoară şi se pune în baia de şezut.  

Mărul-lupului are acţiune antiseptică 

Pentru infecţiile genitale pot fi benefice băile de şezut cu mărul-lupului. Se pun 10 linguriţe de plantă uscată în jumătate de litru de apă călduţă şi se lasă de seara până dimineaţa. Amestecul se opăreşte în altă jumătate de litru de apă şi se foloseşte după ce a ajuns la o temperatură suportabilă pentru corp. Baia de şezut cu mărul-lupului trebuie să dureze 20 de minute şi se face, de preferinţă, seara, înainte de culcare. 

Mărul-lupului este recomandat şi pentru hemoroizii externi şi pentru fisurile anale. Se prepară o infuzie din cinci linguri de plantă la doi litri de apă clocotită. Băile se fac seara, înainte de a merge la culcare. Este indicat ca durata acestor băi să fie de aproximativ un sfert de oră.  

Coada-şoricelului are efect calmant 

Datorită proprietăţilor dezinfectante şi calmante, infuzia de coada-şoricelului este benefică atât pentru menţinerea igienei intime, cât şi pentru tratarea secreţiilor vaginale, a anexitelor şi a hemoroizilor. Pentru băi de şezut, foloseşte o infuzie obţinută din trei linguri de plantă la 500 ml de apă clocotită. 

Coada-calului ajută în cistită 

Băile de şezut cu coada-calului pot aduce ameliorare în cistită, dar ele nu înlocuiesc tratamentul recomandat de medic, ci îl completează. Pentru o astfel de baie se pun la macerat 100 g de coada-calului în 500 ml de apă rece, 12 ore. În ziua următoare se încălzeşte maceratul până la punctul de fierbere şi se toarnă în apa din cadă. Baia durează un sfert de oră, iar la ieşirea din cadă înfăşoară-te într-un halat gros. 

Bicarbonat de sodiu, pentru micoze vaginale 

Trei din patru femei suferă cel puţin o dată în viaţă de micoze vaginale, infecţii fungice cauzate, în 80% din cazuri, de ciuperca numită Candida albicans. Mâncărimea şi iritaţia locală, senzaţia de arsură la urinare sau în timpul contactului sexual şi sensibilitatea vaginală se numără printre simptomele acestor micoze. Uneori, chiar şi după urmarea tratamentului antifungic, micoza poate recidiva. În acest caz, se pot face băi de şezut cu bicarbonat de sodiu. Se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu într-un litru de apă caldă şi se fac băi de şezut de două ori pe zi.  

Băile de şezut cu frunze de nuc (100 g de frunze uscate la un litru de apă) sunt utile în vaginită şi leucoree.  Recente

Planifica ti vacanta de vara din timp jpg
curatenie jpg
Insula Queimada, din Brazilia jpg
foto  jpg
Ce stiluri de design interior sunt in tendinte pentru amenajarea bucatariei jpg
Cum sa ti mentii urechile curate in mod corect  Sursa imagine shutterstock 1689079585 jpg
2 jpg
haine pentru doamnele cu parul carunt jpg
Efectele secundare ale pastilele pentru somn jpg
Regina adâncurilor, scufundări  sursa   Shutterstock jpg
otet jpg
Click! pofta buna jpg
Cele mai bune alimente pentru rinichi  jpg
Maini tinand un pahar cu apa jpeg
haine  jpg
pliculețul de ceai  sursa   Shutterstock jpg
rozacee acid azelaic shutterstock 1498857530 jpg
Cum iti poate afecta consumul de alcool pielea  Sursa imagine Pixabay jpg
raceala, gripa, simptome jpg
Faci asta zilnic fara sa stii ca iti ia ani din viata  Sursa foto Pixabay jpg