15 lucruri interesante despre floarea de iris. Este simbolul comunicării în mitologia greacă

Îndrăzneți și frumoși, irișii aduc viață și culoare în sute de buchete și grădini, în timpul lunilor de primăvară și vară.

image

Irisul este o floare ornamentală și se găsește frecvent în zona mediteraneeană; în principal în Franța, Italia și alte părți ale Europei Centrale. Legenda florii de iris e strâns legată de zei și mitologia greacă și este, de asemenea, un simbol al regalității.

La fel ca multe nume de flori, numele irisului provine din mitologia greacă. În limba greacă, cuvântul „iris” se traduce, de fapt, prin curcubeu. Iris era zeița curcubeului, care era cunoscută ca mesager pentru Zeus și Hera, floarea devenind un simbol al comunicării. Zeița Iris trimitea mesaje din cer pe Pământ, pe arcul curcubeului. Și ea a fost, de asemenea, o însoțitoare pentru sufletele feminine ce erau în drum spre rai.

Iată care sunt 15 lucruri interesante despre floarea de iris pe care mulți nu le cunosc:

 1. Grecii plantează iriși violeți pe mormintele femeilor, astfel încât zeița Iris să le ghideze spre locul lor de odihnă din rai.
 2. Irisul este considerat floarea lunii februarie.
 3. Irisul este floarea de la cea de-a 25-a aniversare a nunții.
 4. Irișii sunt floarea statului Tennessee.
 5. Florile de iris sunt toxice pentru pisici și câini, așa că aveți grijă unde le așezați.
 6. Majoritatea irișilor înfloresc la începutul verii.
 7. În China, irisul reprezintă spiritul dansului și al începutului de vară.
 8. Vincent Van Gogh, celebrul artist olandez, a pictat două tablouri înfățișând iriși.
 9. Florile de iris erau simbolul credinței, înțelepciunii și curajului în Egiptul Antic și erau adesea folosite pentru a decora sceptrul conducătorilor.
 10. În funcție de culoarea florilor, irisul poate semnifica înțelepciune (iris violet), puritate (iris alb), credință (iris albastru) sau pasiune (iris galben).
 11. Rizomul de iris, cunoscut și sub denumirea de „rădăcină de orris”, este folosit în industria parfumurilor și a deodorantelor.
 12. Sucul stors din plantă poate fi folosit pentru a îmbunătăți starea pielii.
 13. Irisul poate supraviețui mai mult de 2 ani în sălbăticie.
 14. Se spune că uleiul de iris ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
 15. Grădina Iris din Florența (Italia) și Presby Memorial Iris Garden din New Jersey sunt cele mai mari grădini din lume dedicate cultivării irisului.

Delicata floare de iris are semnificații profunde, o istorie bogată și este o sursă de inspirație pentru artă și literatură. Legătura strânsă cu mitologia greacă transformă planta într-un simbol puternic, fiind populară în mai multe țări din întreaga lume. 

Sursă foto: shutterstock.com