Aşa creşti laleaua pestriţă sau Coroana imperială a Paştelui! Ponturi pentru a obţine flori frumoase toată primăvara

2 laleaua pestrita shutterstock 1036789756 jpg jpeg

Între lunile aprilie şi iunie, florile de primăvară ne dau speranţă şi energie la finalul unui anotimp rece şi tern. Laleaua pestriţă este o apariţie extraordinară printre toate celelalte flori. Descoperă cum poţi s-o creşti şi s-o păstrezi cât mai frumoasă!

Numită Coroana imperială a Paştelui sau Fritillaria imperialis, laleaua pestriţă poate ajunge până la 1,2 m înălţime, are flori mari, portocalii, care apar sub o coroană ţepoasă de frunze în lunile aprilie sau mai. Planta va da exotism grădinii cu florile ei distinctive în formă de clopot, unele dintre îndrăzneţe, altele delicate.

Ponturi pentru o lalea pestriţă de invidiat

Pentru a te bucura cât mai mult de florile ei, bulbii ar trebui plantaţi în lunile septembrie şi octombrie, într-un loc însori şi un sol bine drenat, la circa 30 cm adâncime, pe un pat de pietriş. Este important să fie lăsaţi circa 40 cm între bulbi. Planta trebuie udată frecvent, pentru a avea mereu solul umed, dar nu din abundenţă. După ce se încheie perioada de înflorire, trebuie să laşi florile să se usuce complet, apoi opreşti udarea. Pentru a avea flori frumoase, foloseşte un îngrăşământ pentru plante cu flori, pe care să-l aplici o dată la 3-4 săptămâni începând cu lunile de primăvară şi până toamna.

Cum se înmulţeşte laleaua pestriţă?

Poţi înmulţi laleaua pestriţă prin seminţe, toamna, când le plasezi sub sticle. Odată germinate, lasă răsadurile să crescă doi ani înainte de plantare. La sfârşitul verii, desparte bulbii în ghivece, iar toamna poţi planta bulbii în grădină.

Citeşte şi:

Războiul din grădină: plante care nu se suportă

Teiul de cameră, planta mereu verde

Cum s-o protejezi de dăunători!

Laleaua pestriţă nu are mari probleme de îngrijire, dar poate fi afectată de melci, limacşi sau gândacii roşii de crin. Cea mai simplă metodă de protecţie este să îndepărtezi manual gândacii de îndată ce îi observi. Pentru alungarea limacşilor, pulverizează planta şi solul cu ceai de pelin sau pune zaţ de cafea în jurul tulpinii. Melcii şi limacşii sunt atraşi nu doar de flori, ci şi de frunze. Îi poţi îndepărta seara şi dimineaţa sau poţi pune în pâmânt borcane în care puţină bere, ei fiind atraşi de drojdia de bere. Poţi folosi şi metode chimice, prin aplicarea de produse fitosanitare (moluscoide).

FOTO: Shutterstock