Alimente care previn afecţiunile dermatologice

1 78172 original jpg jpeg

Sănătatea pielii este atacată de factorii externi, dar şi de cei interni cum sunt deficienţele nutritive şi inflamaţia. Prin aplicarea de creme şi loţiuni, care conţin substanţe chimice, creşte riscul de afecţiuni dermatologice. Cel mai bun lucru pe care-l poţi face este să-ţi modifici alimentaţia.

O alimentaţie echilibrată (sănătoasă) trebuie să cuprindă aportul zilnic necesar de proteine, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine şi minerale. Toate aceste substanţe nutritive au efect şi asupra modului în care arată pielea nostră.

Iată lista cu alimentele care oferă organismului substanţele nutritive esenţiale:

Acizi graşi Omega-3

Aceste grăsimi sănătoase creează un mediu antiinflamator în organism, care previne acneea şi erupţiile cutanate. Aceste neplăceri dermatologice apar din cauza unei stări inerente  a inflamaţiei, care este atenuată de Omega-3. Mănâncă peşte (somon,  cod, sardine), avocado, ulei de măsline şi fructe cu coajă lemnoasă. Aceste alimente trebuie să facă parte din alimentaţia ta deoarece au efect pozitiv şi asupra sănătăţii inimii şi creierului.

Vitamina C

 Vitamina C este importantă pentru sinteza colagenului, care este o proteină produsă de piele. Fructele ca portocalele, lămâile, mandarinele, fructele de pădure, conţin cantităţi mari de vitamina C, care stimuleaza productia de colagen, şi repară şi regenerează celulele pielii. Consumul regulat de vitamina C ajută la înmuierea şi depigmentarea tegumentului, oferind strălucire şi un ten mai tânăr.

Vitamina E

Vitamina E asigură faptul că uleiurile naturale ale pielii sunt bine întreţinute. Vitamina E în combinaţie cu grăsimile sănătoase conferă pielii o textură moale şi suplă şi împiedică uscarea. Alimente precum avocado, spanac, cartofi dulci şi seminţe de pepene verde sunt bogate în vitamina E.

Antioxidanţi

Antioxidanţii sunt salvatorii: principalii vinovaţi şi responsabili de îmbătrânire sunt radicalii liberi, care provoacă îmbătrânirea prematură nu numai a pielii, ci şi a tuturor celulelor corpului. Prin urmare, antioxidanţii trebuie să devină o parte obişnuită a dietei. Regula principală este de a consuma fructe şi legume care sunt colorate, adică morcovi, caise, sfeclă roşie. Alimente precum roşiile, papaia şi grepfrutul sunt bogate în licopen, care este un alt antioxidant important. Neutralizarea radicalilor liberi este cel mai puternic mod de prevenire a îmbătrânirii pielii. Aşadar, fructele şi legumele crude trebuie să devină o parte din alimentaţia zilnică.

Minerale

Înn afară de vitamine, mineralele fac parte integrantă din sănătatea pielii, plus că majoritatea au proprietăţi antiinflamatoare şi antiseptice. Zincul, sulful, seleniul şi cupru sunt cele mai importante minerale când vine vorba de sănătatea pielii şi a părului. Nucile de Brazilia, orezul brun, fasolea, ciupercile, ciocolata neagră, soia, ouăle sunt surse importante de minerale.