Amenajări de grădină - modelarea arbuștilor pentru o casă ca în filme

Plantele din grădina ta pot trăi o viața mult mai lungă și fericită dacă sunt îngrijite corespunzător și tăiate în mod frecvent. Remodelarea arbuștilor are efecte benefice asupra lor atâta timp cât este făcută fără exagerare. 

image

Această artă a fost practicată încă din timpul Renașterii sau chiar în perioada Imperiului Roman când în chiparoși erau sculptate scene de luptă și personalități ale vremii respective. În scurt timp, modelarea devine o tehnică utilizată și în grădinile conacelor sau caselor boierești din România. Un exemplu clasic, încă menținut, este spațiul verde din jurul Palatului Mogoșoaia din București.

Sfaturi pentru a-ți menține arbuștii sănătoși și stilizați

În funcție de forma dorită pe care vrei să o aibă gardul tău viu, vei avea nevoie de anumite ustensile pe care le poți găsi ușor în orice magazin de scule: o mașină de tuns arbuștii, fire din sârmă, țăruși din lemn sau bețe din bambus. Pentru formele tip spirală, rotunde sau asimetrice este necesar un foarfece de grădină de la Bricolaj sau un fierăstrău și o plasă de sârmă.

Pentru a începe modelarea gardului viu trebuie să scapi de ramurile moarte, uscate sau afectate ale arbuștilor. Coroana nu va crește uniform dacă planta își pune toată energia în a menține în viață acele părți. Îndepărtarea lor va permite și ca mai multă lumină să pătrundă în interiorul gardului viu, ceea ce va susține fotosinteza.

Atunci când tufa a devenit prea mare și bogată este normal să tăiem și ramurile sănătoase pentru a avea mai multă lumină. Ideal este să tăiați o treime din ramurile tufelor din grădină.

Pentru a crește ramurile laterale mai mici, tăiați vârfurile celor mari după muguri. Această tehnică va permite creșterea formei dorinte pentru arbustul tău.

Evită tunsoarea de tip plată pentru o perioadă îndelungată de timp, deoarece arbuștii vor fi determinați să crească haotic. Dacă totuși ești fan acestui model, nu uita să tai și ramurile din jur, nu numai partea de sus, pentru a favoriza creșterea egală.

Bețele de bambus se vor pune la nivelul arbuștilor pentru a tăia gardul viu la înălțimea dorită și pentru a creea forma pătrată. Pentru o tăietură rotunjită, ar trebui să începi la aproximativ 7-8 cm comparativ cu partea de sus a gardului viu să obții curbura dorită în timp ce rotești mașina de tuns. Pentru a modela în formă de spirală, taie mai întâi tufa în formă de cont, iar înainte de a începe pune o sârmă la baza de pornire a spiralei pentru a te ghida.

Amintiți-vă întotdeauna că majoritatea gardurilor vii preferă să fie tăiate în timpul sezonului inactiv, iar arbuști fructiferi sau care înfloresc trebuie modelați după ce roadele sau florile cad. Începutul primăverii este adesea un moment bun pentru tăiere, deoarece va oferi gardului viu suficient timp pentru a se îndesi până în timpul verii.

Munca pentru a avea o grădină magică ca în filme nu este migăloasă, dar necesită o atenție deosebită în timpul procesului de modelare pentru a obține rezultatele așteptate. Sursă foto: unsplash.com.