Tot ce ar trebui să știi despre plantarea şi cultivarea lalelelor

Colorate, frumoase şi extrem de uşor de crescut, lalelele sunt flori de primăvară care nu lipsesc din nicio grădină. Bulbii se plantează toamna şi înfloresc primăvara, încântându-te mai multe săptămâni cu  delicateţea și culoarea lor.

image

Disponibile în sute de soiuri, culori, dimensiuni şi forme, lalele inspiră creativitatea tuturor grădinarilor. Se pot planta în grupuri de 10 sau de 1000 de fire şi, de fiecare dată, vor oferi un spectacol impresionant.

Totodată, sunt flori care se pot tăia şi tine în vază. Lalelele în buchet sunt potrivite pentru numeroase ocazii și primite cu încântare. Delicate şi, uneori, parfumate, arată incredibil atât în buchete simple, cât şi în aranjamente complexe cu mai multe flori.

Dacă ai decis să îţi înfrumuseţezi grădina de primăvară cu lalele, citeşte rândurile următoare pentru a afla tot ce trebuie să ştii despre plantarea şi cultivarea acestor flori superbe.

Alege bulbii cu atenţie

Ca majoritatea florilor de primăvară, lalelele se înmulţesc prin bulbi şi, dacă vrei flori frumoase şi pentru perioade îndelungate, ar trebui să îi alegi pe cei mai buni. Bulbii mari şi sănătoşi sunt plini de energie şi vor produce tulpini puternice cu flori mari. Aceştia trebuie să fie fermi şi nu uscaţi sau moi, iar dacă observi o cantitate mică de mucegai pe suprafaţa lor este ceva normal şi nu trebuie să te îngrijoreze.

Cu cât bulbii au circumferinţa mai mare, cu atât florile vor fi mai viguroase şi tu vei avea satisfacţii mai mari. Totuşi, mărimea acestora poate varia de la un soi la altul fiind lalele care produc bulbi mai mici decât alte soiuri.

Condiţii necesare pentru cultivarea lalelelor

Soare şi lumină

Lalelele sunt flori nepretenţioase şi pot creşte la soare, dar şi în locuri cu umbră.

Rezistența la frig

Sunt flori rezistente la temperaturile scăzute așadar bulbii nu trebuie scoşi în perioada de iarnă.

Condiţii de sol

Lalele au nevoie de un sol bine drenat şi niciodată umed. Solul poate fi îmbogăţit cu turbă sau compost pentru a îmbunătăţi drenajul. În zonele cu sol humos se poate lua în considerare plantarea lalelelor pe paturi înălţate.

Unde poţi planta lalelele

Lalelele îți vor umple curtea de culoare cu mult înainte ca majoritatea celorlalte plante să iasă din hibernare. Plantează-le în zonele de la intrare în curte şi de-a lungul aleilor către casa pentru a crea o primire călduroasă. Vor arăta superb şi în rondourile din faţa casei şi chiar şi în ghivece.

De asemenea, vor arăta fabulos în număr mare şi vor atrage privirile şi admiraţia tuturor celor care trec pe lângă grădina ta. Florile se pot tăia şi ţine în buchete în casă sau le poţi dărui.

Cu ce poţi combina lalelele

Bulbii de lalele hibernează în lunile de iarnă, iar primăvara oferă o explozie de culoare şi delicateţe. Pentru o grădină de primăvară vibrantă și de lungă durată, combină lalelele cu alți bulbi de primăvară, cum ar fi zambilele sau narcisele. 

Totodată, poţi asigura un covor de culoare sub lalele plantând anemone sau muscari. Se mai pot combina cu panseluţe care vor arăta minunat şi vor străluci după ce lalele s-au trecut.

Pentru a prelungi sezonul lalelelor şi a te bucura de ele cât mai mult, plantează soiuri diferite cu înflorire timpurie, mijlocie şi târzie. Combinând armonios formele, dimensiunile şi culorile, vei avea o grădină superbă pe toată durata primăverii.

Cum să plantezi lalele 

Bulbii de lalele trebuie plantaţi toamna, înainte ca pământul să îngheţe. Pentru a obţine cele mai bune rezultate, plantează bulbii în cel mult o lună de la data cumpărării lor. Bulbii se plantează la o adâncime de 15-20 de cm şi la o distanţă de 10 cm. Îi poţi planta individual sau în grupuri.

Poziţionează bulbul cu capătul ascuţit în sus şi apoi acoperă-l cu pământ. Ploile de toamnă şi zăpada le vor asigura umiditatea adecvată, așadar nu mai trebuie udaţi. Însă, dacă vremea este foarte uscată, ar trebui să le oferi apa necesară.  

Plantarea lalelelor în linie are un aspect rigid şi nenatural şi ar trebui evitată. Te poţi gândi să le plantezi în forme dreptunghiulare, triunghiulare sau ovale. Astfel, florile vor fi cât mai uşor de văzut din toate unghiurile şi arăta mult mai frumos.

La ce ar trebui să te aştepţi primăvara

Bulbii de lalele își dezvoltă rădăcinile toamna și apoi inactivează până la începutul primăverii. Frunzele încep să iasă din sol încă din februarie și vor creşte până la sfârșitul lunii mai. Soiurile cu înflorire timpurie vor apărea mai devreme decât soiurile cu înflorire târzie.

Primul lucru pe care îl vei vedea sunt vârfurile frunzelor ascuțite. Frunzișul lalelelor este foarte rezistent la frig și nu este afectat de zăpadă sau de temperaturile înghețate. Mugurii florali nu vor apărea până când frunzele nu au o înălțime de aproximativ 14 cm.

Pe măsură ce planta continuă să crească, tulpinile vor deveni mai înalte, iar mugurii vor deveni treptat mai mari și în cele din urmă vor începe să se coloreze. Va dura 4-5 săptămâni până când lalelele încep să înflorească.