Apa de orez, cel mai bun fertilizant pentru plante. Cum o folosești corect
Odată ce temperaturile cresc, activitățile de grădinărit încep să intre în rutina multora dintre noi. Pentru că orice iubitor de plante își dorește să aibă flori frumoase și sănătoase, pe tot parcursul anului, te vom învăța cel mai bun și sigur truc pentru a obține acest lucru. Este simplu, ieftin și oricine îl poate urma!
De cele mai multe ori, soluția pentru a avea plante sănătoase și frumoase stă în îngrășământul chimic sau natural. În ceea ce privește îngrășământul natural, știm deja că este bine să folosești zaț de cafea pe post de agent de fertilizare, însă un alt truc poate face minuni! Este vorba de apa de orez, o soluție eficientă care susține sănătatea plantelor. Te-am făcut curios? Iată care sunt efectele apei de orez și cum o folosești corect!
Beneficiile apei de orez asupra plantelor
Apa de orez poate fi folosită pe post de fertilizant, deoarece conține minerale, amidon și vitamine care susțin sănătatea plantelor. Concret, poate fi folosită la udarea și pulverizarea florilor, deoarece combate eficient dăunătorii, promovează fotosinteza și transportul apei în plante și stimulează creșterea florilor. Apa de orez poate fi folosită la plantele din grădină, dar și pentru ghivecele cu flori.
INFO: Știai că... udarea florilor cu apă de cartofi ajută la sănătatea plantelor? Acționează similiar ca apa de orez.
Cum îți faci propriul fertilizant natural din orez
Apa de orez poate fi obținută fie prin spălarea boabelor sau prin fierbere, însă a doua metodă conține mai multe substanțe nutritive decât apa obținută prin spălare.
Metoda prin fierbere:
- Pune o jumătate de cană cu orez într-o oală cu apă (folosește 2-3 căni cu apă);
- Lasă orezul să fiarbă 30-40 de minute, la foc mediu;
- Strecoară orezul într-un bol curat și păstrează apa în care a fiert;
- Dacă apa este prea groasă, poți adăuga apă, pentru a o dilua.
Metoda prin clătire:
- Pune o jumătate de cană cu orez nefiert într-un castron mic;
- Adaugă 2-3 căni cu apă în bolul cu orez;
- Clătește orezul timp de 2 minute și lasă-l la înmuiat aproximativ 30 de minute;
- După acest timp, amestecă apa și strecoară-o într-un bol curat.
- Cel mai bun moment pentru a folosi apa de orez este înainte ca recolta să înceapă ciclul de creștere.
- Dacă optezi pentru pulverizarea plantelor, nu uita să diluezi soluția cu apă!
Sursă foto: Shutterstock