Apa dură. Care sunt dezavantajele şi cum scapi rapid de ea?

Odată cu dezvoltarea masivă a rezidenţialului din ultimii ani, încep să apară şi primele probleme în noile locuinţe. Din ce în ce mai mulţi români optează să părăsească viaţa la bloc pentru traiul “fără griji” la casă. Fără griji doar în aparenţă. Multe din noile locuinţe au fost făcute în timp foarte scurt, iar normele în construcţii nu au fost respectate. Să nu mai vorbim de calitatea materialelor folosite şi aplicarea lor.
Mulţi dintre cei mutaţi în case încep să se plângă de faptul că termoizolaţiile nu sunt realizate corect, apar crăpături unde nu ar trebui să apară, se crează condens sau atmosfera devine insuportabilă din cauza proceslor umede nefinalizate din materialele folosite (betoane, şapte, tencuieli, vopsea etc), acestea neavând timp suficient să se usuce deoarece construcţiile se închid foarte repede cu termopane.
O altă problemă care apare la mutarea în casa nouă este calitatea apei. Sunt foarte puţini aceia care iau în considerare acest aspect la achiziţionarea sau construcţia unui imobil. Dacă în cazul materielor sau a soluţiilor de construcţie lucurile mai pot fi rezolvate pe parcurs, cu apa nu te joci. Şi asta pentru că este în joc sănătatea ta şi a familiei tale. Cea mai frecventă problemă legată de calitatea apei este duritatea acesteia. Nu mai vorbim de agenti patogeni, metale grele, nitraţi.
Specialiştii spun că în principiu apa dură nu dăunează sănătăţii, ea având doar un conţinut ridicat calciu şi magneziu, iar acesta este ridicat chiar şi în cazul apei potabile de la bloc. Problema apare la instalaţii şi la aparatura din casă care foloseşte apa (maşina de spălat rufe şi vase, fier de calcat, expresor, cuptor pe abur etc), dar şi la baterii, chiuvete sau veselă pe care rămân acele pete albe.
Cum se strică centralele termice din cauza apei dure?
O altă mare problemă cu apa dură o au centralele termice, boilerele şi instalaţiile de încălzire. Oricâte filtre şi oricât de bune ar fi aparatele, au fost cazuri în care au clacat într-un an-doi din cauza apei. Din fericire pentru depăşirea acestor probleme se găsesc şi soluţii tehnice eficiente, cum sunt dedurizatoarele. Problema cu aceste aparate este eficienţa lor şi faptul că mulţi utilizatori le achiziţionează “de pe stradă”, fără a consulta un specialist înainte. Am încercat să accesăm şi noi părerea unor specialişti în zona calităţii apei.