Ce să nu mănânci ca să ai dinţi sănătoşi

1 76481 original jpg jpeg

Unele dintre problemele dentare cauzate de igiena necorespunzătoare sunt respiraţia urât mirositoare, sensibilitatea dinţilor, sângerarea gingiilor, durerea de dinţi şi infecţiile. Dar există mai multe alimente care ar afecta sănătatea dentară fără să-ţi dai seama.

Acestea sunt câteva dintre alimentele pe care trebuie să le eviţi dacă vrei să ai dinţi sănătoşi.

Jeleuri şi bomboane

Alimentele dulci sunt bogate în zahăr şi pot cauza carii. Dacă vrei să adi dinţi puternici şi sănătoşi, evită bomboanele, caramelele şi jeleurile. Excepţie face ciocolata neagră, guma de mestecat fără zahăr şi bomboanele fără zahăr. Însă, acestea ar trebui consumate în cantităţi moderate.

Ceai şi cafea

Prea multă cafea sau ceai pătează dinţii. Pentru o sănătate orală bună, recomandate sunt două-trei ceşti. Cu toate acestea, acest lucru nu este valabil pentru cafea. Acidul tanic din cafea afectează învelişul de smalţ al dinţilor, ducând în timp la îngălbenirea lor. În plus, zahăr din aceste băuturi afectează cavităţiile dinţilor, care vor deveni un teren de reproducere pentru bacterii.

În schimb, ar trebui să începi să bei ceai verde. Această băutură nu este bună numai pentru sănătatea orală, ci şi pentru sănătatea generală, deoarece detoxifică organismul. Consumul regulat de ceai verde protejează cavităţile dentare, prevenind respiraţia urâtă mirositoare şi boala gingiilor.

Fructe citrice

Fructele citrice sunt sursă bogată de vitamina C, o substanţă nutritivă esenţială pentru organism. Cu toate acestea, conţinutul ridicat de acid din aceste fructe şi sucurile pot afecta smalţul dinţilor, care se va demineraliza în timp. 

Pentru doza zilnică recomandată de vitamina C, consumă fructele în cantităţi potrivite şi clăteşte gura cu apă  după ce ai mâncat portocală sau lămâie. Astfel, acizii sunt îndepărtaţi din gură. În plus, spală-te pe dinţi după cel puţin 30 de minute de la ultima masă, timp în care smalţul se formează din nou.

Băuturi carbogazoase

Cele mai multe băuturi răcoritoare carbogazoase incluzând soda dietetica sunt acide si, prin urmare, dăunătoare pentru sănătatea dinţilor. Pe lângă zahăr, băuturile răcoritoare conţin acid fosforic şi acid citric, compuşi care înmoaie smalţul, afectează dinţii şi măresc riscul de apariţie a cariilor. Dacă bei un pahar cu suc, bea imediat o ceaşcă cu apă.

Alte alimente care afectează sănătatea dinţilor sunt:

-    Gheaţă

-    Chips-uri

-    Fructe uscate

-    Murături

-    Vin