Ce trebuie sa stii despre asigurarea locuintei?

simeon stalpnicul png

Chiar dacă acum ţi-e gândul doar la Sărbători, n-ar strica să-ţi treci în agendă câteva lucruri pentru primele zile ale noului an. Aşa că poţi începe cu asigurarea locuinţei. Iată ce trebuie să ştii despre aceasta.

Se plăteşte anual

Proprietarii ar trebui să încheie până pe 15 ianuarie 2011 o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei. Cei care nu semnează un astfel de contract riscă să fie sancţionaţi cu o amendă între 100 şi 500 de lei.

Aceasta poate fi încheiată doar la unul dintre cei 13 asigurători,membri ai Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID).

În plus,asigurarea obligatorie pentru casă se plăteşte anual,iar costul ei variază de la 10 euro la 20 de euro,în funcţie de materialul de construcţie.

Ea acoperă riscul de cutremur,alunecările de teren şi inundaţiile produse de dezastrele naturale,în limita a 20.000 de euro.

Cea obligatorie este mai complexă

Poliţa de asigurare facultativă acoperă dezastrele produse de incendiu,inundaţia produsă de conductele sparte,furtul obiectelor din casă ş.a.

Singurele locuinţe care nu pot fi asigurate total sunt cele cu bulină roşie. În schimb,poliţele obligatorii pot despăgubi proprietarii doar în limita celor 10.000 sau 20.000 de euro.