Ciclamele, răsfăţatele primăverii

1 73770 original jpg jpeg

Vrei să aduci aerul primăverii în casă? Atunci împodobeşte-ţi balconul cu ciclame, florile cu cele mai frumoase nuanţe de roz, de mov şi de alb.

Cu flori simple sau bătute, franjurate sau cu vârful petalelor răsucit, ciclamele înfloresc până în luna aprilie. Ai grijă să le pui la fereastră, astfel ca razele soarelui să le „mângâie” cel puţin câteva ore pe zi,căci,fiind originare din Africa Centrală, ele iubesc temperaturile mai ridicate, dar şi lumina.

Le poţi planta în combinaţii de culori

Ca să dai un aer vesel camerei,nu ezita să plantezi,în acelaşi ghiveci, ciclame în două culori diferite (de exemplu să combini flori albe cu flori roz,albe cu mov ori albe cu ciclam). Efectul vizual va fi pe măsură! Totodată, alege ghivece colorate din ceramică sau din plastic. Pot fi verzi,roz,violet ori albastre,ca să dea un plus de veselie încăperilor (fie că este vorba de bucătărie, fie de camera de zi). Şi un vas de lut este potrivit,în special pentru balcon.

Câteva trucuri pentru ghivece

Ciclamele devin şi mai frumoase dacă ai grijă ca vasul în care le-ai plantat să fie decorativ. Dacă nu vrei să-l schimbi pe cel vechi,poţi să-l faci mai arătos îmbrăcându-l în hârtie colorată ori dacă-l pictezi,folosind culori cât mai vii. Mai poţi alege şi un coş confecţionat din răchită. Este indicat pentru camerele de zi,pentru că le va da mai multă eleganţă.

Ciclamele nu suportă frigul

Pentru ca prospeţimea şi parfumul acestor flori să se menţină cât mai mult timp,trebuie să ai grijă să nu le ţii la temperaturi mai mici de 10 grade Celsius. Nici căldura excesivă nu le face bine,temperatura optimă fiind între 12 şi 20 de grade Celsius. Un alt aspect important este să le fereşti de curenţii de aer rece şi să nu aşezi niciodată ghiveciul lângă o sursă de căldură. Cât despre înmulţire,aceasta se face doar prin seminţe,a căror recoltare se face în timpul verii. Plantarea seminţelor în ghiveci se face din septembrie până în noiembrie.

Un cadou ideal

O fundiţă frumos colorată,prinsă de un ghiveci plin cu ciclame! Iată o idee pentru un cadou original,pe care oricine îl poate face,mai ales că până la Ziua Femeii nu mai sunt decât câteva zile. Pentru că sunt vii,vesele şi colorate,ciclamele vor umple de bucurie inima oricărei femei!