Cine consumă pe furiş energia electrică

1 47535 original jpg jpeg

Poate părea ciudat, dar consumăm multă energie electrică pentru a nu consuma energie electrică! Sistemele standby, numite şi vampiri energetici, sunt adevăraţi hoţi de energie.

Deşi oprite,"mănâncă" energie

Sistemele standby,cele care ţin în aşteptare aparatele electrocasnice,sunt scumpe şi nu fac decât să consume inutil energie.

Dacă ai face noaptea un tur al casei şi ai număra toate ledurile aprinse ale aparatelor,ai fi surprinsă cât de multe sunt:televizor,combină audio,calculator,CD player,monitorul şi tastatura computerului,filtrul de cafea... Toate acestea nu fac decât să-ţi încarce factura la electricitate.

Aparatele sub tensiune afectează şi sănătatea

Un televizor care funcţionează trei ore zilnic,iar restul de 21 de ore rămâne în modul standby consumă aproximativ 40% din energie în modul standby.

Un aparat lăsat sub tensiune poate fi „prăjit” la variaţii mari de tensiune. Ca să nu mai vorbim de câmpul electromagnetic care există în jurul fiecărui aparat aflat sub tensiune şi care-ţi poate afecta organismul.

Consumă şi când nu funcţionează

Banalul încărcător de telefon este campionul furturilor. De câte ori n-ai plecat în grabă de-acasă luând telefonul de la încărcat şi lăsând încărcătorul în priză? Află că acesta,chiar dacă nu este conectat la telefon,consumă electricitate. Se estimează că 95% din energie este risipită de un încărcător uitat în priză.

Cât putem economisi

Deşi ţi se poate părea că energia consumată de fiecare aparat lăsat în standby este mică,dacă ai înmulţi cu numărul aparatelor din casă şi cu numărul de zile dintr-un an va ajunge la o sumă substanţială.

Dacă toţi consumatorii din ţările industrializate ar scoate încărcătoarele din priză şi ar opri toate aparatele electrocasnice,în loc să le lase în standby,ar putea fi închise patru termocentrale electrice mari.

Economia realizată înseamnă nu numai reducerea cheltuielilor noastre,ci şi un mod de a ocroti planeta de poluare.