Coenzima Q10, supliment-minune sau exagerări?

1 72379 original jpg jpeg

Nu puţine clipuri publicitare ne prezintă coenzima Q10 ca fiind o substanţă miraculoasă pentru sănătate. Ni se spune că ajută la slăbit, că întăreşte imunitatea, că previne ridurile şi îmbătrânirea precoce şi chiar că este leac pentru cancer. Coenzima Q10 este valoroasă din punct de vedere terapeutic, dar nu ajută în toate aceste probleme.

De fapt,studiile ştiinţifie în domeniu au scos la iveală anumite beneficii ale coenzimei asupra sistemului cardiac. Lucru foarte important,ţinând cont că tot mai multe decese au loc în urma bolilor cardiovasculare. De asemenea,cercetările în domeniu sugerează că această substanţă poate ajuta şi în caz de afecţiuni gingivale.

Ce este coenzima Q10

Substanţă naturală produsă de organism,coenzima Q10 face parte din familia compuşilor numiţi chinone şi se găseşte în toate organismele vii,fiind concentrată în multe alimente,precum nucile,alunele,uleiurile.

Rolul ei este de catalizator al metabolismului,ceea ce înseamnă o serie de reacţii chimice prin care mâncarea se descompune în mai multe surse de energie vitală pentru desfăşurarea activităţii organismului.

Acestea acţionează cu enzimele,de unde îi provine şi numele de coenzima Q10,accelereză procesul metabolic şi furnizează energia necesară celulelor,pentru digerarea alimentelor. De asemenea,energia cu pricina ajută şi la vindecarea rănilor,la menţinerea sănătăţii musculare şi la îndeplinirea altor procese vitale în corp.

De ce aduce beneficii inimii

Prezentă în cantitate mare în celulele energointensive ale inimii,coenzima o ajută să bată de peste o sută de mii de ori în fiecare zi. Mai mult,acţionează ca un antioxidant şi neutralizează radicalii liberi,moleculele care deteriorează celulele.

Pentru că odată cu vârsta scade şi concentraţia de coenzima Q10,se recomandă administrarea zilnică,după vârsta de 40 de ani,a câte un supliment dimineaţa şi unul seara,cel puţin două luni.

Studii prestigioase în domeniu au adus dovezi că această substanţă poate constitui o terapie eficientă pentru cardiaci,în special pentru cei care suferă de insuficienţă cardiacăsau care au inima slăbită.

De asemenea,s-a arătat că coenzima Q10 împiedică formarea cheagurilor de sânge,scade tensiunea arteriă,reglează aritmia şi calmează angina pectorală.

Alte informaţii utile

Pe lângă faptul că este benefică pentru inimă,coenzima Q10 a dovedit rezultate surprizătoare în tratamentul gingivitei. Administrarea coenzimei ajută la menţinerea gingiilor şi a dinţilor sănătoşi.

O găseşti în comerţ sub formă de capsule,lichid,capsule gelatinoase şi comprimate. Te sfătuim să optezi pentru capsule sau comprimate care conţin coenzima Q10 într-o bază uleioasă,pentru că în acest fel nutrimentul este absorbit mai bine. Mai ales dacă imediat după mănânci ceva.Recente

Ghid de calatorie cu copiii  Sursa foto shutterstock 622990619 jpg
Painici cu usturoi  Sursa foto shutterstock 85029145 jpg
carente jpg
Alimente inghetate jpg
clickpentrufemei (1) jpg
Tarta de vara  Sursa foto shutterstock 2021914094 jpg
stres jpg
constipație jpg
Alimentele ultraprocesate jpg
Floarea de hartie este si remediu naturist  Sursa foto Pixabay jpg
Legume cu usturoi  Sursa foto shutterstock 1790228171 jpg
căldură  foto   Shutterstock jpg
dulap cu haine jpg
Curățenia și ordinea de acasă nu au fost niciodată atât de simple jpg
Vrei sà scapi de mirosurile neplÃcute din bucÃtÃrie ta când gÃtesti Iatà câteva trucuri care te pot ajuta în acest sens (1) jpg
Ce este rejuvenarea vaginla si cum iti dai seama ca a venit timpul sa apelezi la ea jpg
Ai parul deteriorat Vezi cateva metodele de ingrijire care ii vor reda aspectul sanatos jpg
Chec cu zmeura  Sursa foto shutterstock 146752931 jpg
masti turmeric shutterstock 201136739 jpg
celulita shutterstock 2296152455 jpg