Crizantema, paleta de culori a toamnei

1 49452 original jpg jpeg

Vrei să aduci în casa ta miresmele toamnei? Ei bine, poţi improviza o mică grădină cu crizanteme colorate chiar la tine în balcon.

Crizantema,plantă originară din China,este o floare delicată şi totuşi foarte rezistentă la schimbările de temperatură.

Ea iubeşte lumina şi rezistă foarte bine până la căderea primei brume. Există mii de soiuri,iar mărimea tijelor de crizantemă variază de la cinci până la 25 de centimetri.

Câte soiuri,atâtea culori

Există peste 30 de specii de Chrysanthemum,aparţinând familiei Asteraceae,originare din Asia şi Europa de nord-est. Printre cele mai frumoase sunt cele cu petale viu colorate,pestriţe şi în degrade,grupate în mănunchiuri. În funcţie de soi,ele pot semăna cu margaretele sau cu anemonele,cu forme globuloase.

Soluţii contra dăunătorilor

Pentru a le feri de dăunători,cum sunt puricii,se recomandă stropirea lor,o dată pe săptămână,cu emulsie de săpun de casă sau cu alcool sanitar. În plus,pentru o creştere echilibrată,se recomandă răsucirea la trei-patru zile a ghiveciului la 90 de grade. Pentru obţinerea unei forme cât mai simetrice,se tund periodic atât florile,cât şi frunzele care s-au uscat.

Se înmulţesc prin seminţe

Înmulţirea se face prin seminţe în aprilie-mai,prin împrăştiere,la o distanţă de 10 cm. Abia toamna se plantează la loc definitiv,la distanţe de 30 şi 60 cm. Acestea se mai înmulţesc şi prin divizarea tufelor,însă doar după ce au împlinit trei-patru ani de creştere. Puterea de germinaţie a seminţelor este de doi ani şi pot răsări în trei-patru săptămâni de la semănat.

Mineralele le ajută să înflorească

Crizantemele se menţin frumoase pentru mai mult timp,dacă sunt ferite de expunerea directă la soare şi de curenţii reci de aer. Umiditatea,dar şi fertilizarea lor cu substanţe minerale o dată pe săptămână le ajută să înflorească mai des. Indiferent de soi,ele cresc bine în soluri drenate,nisipoase şi bogate în minerale. Creşterea crizantemelor poate fi oprită de unii dăunători,care pot afecta atât frunzele,cât şi florile.

Ştiaţi că...

...la japonezi,crizantema simbolizează fericirea si longevitatea,fiind în egală măsură un simbol al Casei Imperiale? Mai mult,în China,petalele erau folosite la salate,iar rădăcinile fierte erau folosite la prepararea unor leacuri împotriva durerilor de cap. În limbajul florilor,crizantema înseamnă bucurie,iar dacă este oferită de o persoană dragă,înseamnă recunoştinţă.

Foto:Mauritius