Cum ai grijă de orhidee

1 48165 original jpg jpeg

Orhideele se numără printre cele mai frumoase şi mai exotice flori de apartament. Dacă ştii cum să ai grijă de ele, te vei bucura mereu de frumuseţea acestor flori.

Unde o aşezi?

Orhideei îi merge bine dacă este pusă la o fereastră unde razele soarelui n-o pot ajunge direct prea multe ore pe zi. Priveşte cu atenţie frunzele! Când sunt de un verde intens,înseamnă că primeşte prea multă lumină,iar când au o culoare galben-verzuie este semn că stă prea mult la lumină puternică.Se mulţumeşte şi cu lumina artificială,doar că are nevoie de o expunere de aproape 16 ore pe zi. Se poate dezvolta bine chiar dacă o aşezi în bucătărie sau în baie,pentru că adoră umiditatea,iar aceste locuri i-o oferă din plin.

Care este cea mai bună temperatură pentru ea?

Cea mai bună temperatură pentru o orhidee este undeva între 21 şi 29 de grade Celsius în timpul zilei şi nu mai mult de 20 de grade noaptea. Dacă încăperea în care stă este încălzită,mai ales iarna,poate creşte rapid. La răcoare înfloreşte mai puţin,cu flori mai mari şi mai frumoase. Toamna o poţi ţine pe balcon pe timpul nopţii,dacă nu sunt mai puţin de 10 grade Celsius. Aşa va înflori mai uşor. Odată apăruţi bobocii,ai grijă să n-o supui la treceri bruşte de la o temperatură la alta,altfel îi vei pierde.

Cum o îngrijeşti?

Deşi este o plantă tropicală,orhideea nu are nevoie de temperaturi ridicate pentru a supravieţui,căldura prea mare îi face chiar rău. Lumina directă a soarelui îi arde frunzele,iar lumina insuficientă scade şansele ca planta să înflorească. Orhideea săănătoasă are frunzele verde-deschis. Dacă sunt mai închise la culoare,înseamnă că planta nu are destulă lumină,dacă sunt galben-verzui,primeşte prea multă. Cel mai bine este să aşezi planta spre nord sau vest. Plata se udă atunci când pământul din ghiveci s-a uscat,şi udarea se va face dimineaţa. În perioada de înflorire,orhideea se va uda mai des şi se vor stropi frunzele o dată la câteva zile. În ghiveci se va pune compost special pentru orhidee,aerisit,să nu se strângă în jurul rădăcinilor. Temperatura ideală este 20-26 grade Celsius.